Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Novigrad

Ušće rijeke Mirne

Ušće rijeke Mirne s Tarskom valom područje je veličine oko 465 hektara koje obiluje bogatom florom i faunom s više stotina ptica, brojnim vodozemcima, gmazovima i sisavcima od kojih su brojni zakonom zaštićeni.

Ušće Mirne i Tarska vala proglasit će se ornitološkim rezervatom

Sustav laguna ušća rijeke Mirne i Tarske vale važna je lokacija za seobu, prezimljavanje i gniježđenje ptica vodenih staništa. Zanimljivo je da se upravo na ovom području tada zadržavaju žalari cirikavci, sibirska vrsta gnjezdarica koja ljeti prelijeće preko ovih krajeva u jatu od približno trideset primjeraka.
Ovo bi područje uskoro trebalo postati posebni ornitološki rezervat te dobiti i formalne okvire za čuvanje velike raznolikosti ptica koje ovdje obitavaju, ali i samog močvarnog područja, jednog od rijetkih preostalih na Mediteranu.
U nekim je odredbama kategorija posebnog rezervata stroža i od nacionalnih parkova pa će na području ušća Mirne i Tarske vale, kao drugom posebnom ornitološkom rezervatu u Istri, vrijediti pravila u skladu s ekološkim potrebama zaštićenih dijelova prirode.

O rijeci Mirni

Rijeka Mirna duga je 53 km te je najduža rijeka u Istri. Izvor rijeke se nalazi 32 km uzvodno od ušća u Jadransko more,  u mjestu  Kotli koje se nalazi u blizini najmanjeg grada na svijetu – Huma. Na brežuljcima iznad doline rijeke Mirne nalaze se bajkoviti gradići: Motovun, Grožnjan, Oprtalj.
Duž doline rijeke Mirne proteže se Motovunska šuma – najpoznatije stanište tartufa.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image