Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Istra

Istarski tartuf - zlata vrijedan gurmanski dragulj

Gurmanska kuhinja je danas nezamisliva bez njegovog veličanstva, tartufa. Podzemna gljiva u obliku krumpira zvana tuber raste u istarskom tlu i smatra se vrhuncem regionalne kuhinje. Istra je postala poznata po najkvalitetnijim tartufima - posebice bijelom tartufu koji uspješno konkurira onima iz talijanskih regija Alba i Pijemont.

Tartuf kao afrodizijak

Tartufe su cijenili Rimljani - oni su smatrali da tartufi rastu jer je Bog Jupiter munjom pogodio stablo hrasta. Budući da je Jupiter bio poznat po svojim seksualnim aktivnostima, tartuf se od tada smatra afrodizijakom.
Obitelj Savoja donijela ga je na europske dvorove tijekom srednjeg vijeka. Giacomo Morra, vlasnik restorana iz Albe u sjevernoj talijanskoj pokrajini Pijemont, proslavio je tartuf i jela od tartufa 1930.-tih godina. Bijeli tartuf iz Albe je visokovrijedan, ali su i istarske vrste, zbog svoje izvrsne kvalitete, jednako ili čak i više nagrađivane od strane stručnjaka.

Istarski kralj tartufa koji vlada Motovunskim šumama

Istra ima i vlastitog kralja tartufa. To je Giancarlo Zigante, vlasnik Guinnessovog svjetskog rekorda. On je pronašao bijeli tartuf od 1.310 kilograma u Motovunskoj šumi koja se nalazi u sjevernom središnjem dijelu Istre, oko srednjevjekovnog gradića Motovuna na čarobnom uzvišenju, s pogledom na dolinu rijeke Mirne. Ovdje je tlo vlažno, a vegetacija u šumi uključuje nekoliko vrsta hrasta - drva koje živi u simbiozi s tartufom. Tartuf se može pronaći tamo gdje je tlo vlažno, uglavnom u blizini rijeka, a iskopavaju ga posebno istrenirani psi.

Bijeli i crni tartuf

Krasan bijeli tartuf Tuber magnatum pico je najcjenjeniji među tartufima. Raste od rujna do siječnja i jede se svjež, uglavnom se riba i posipa po vreloj pašti, mesu ili ribi. Za ovu vrhunsku gastronomsku deliciju budite spremni platiti značajnu cijenu - sve ovisi o težini, kvaliteti i sezoni.
Tuber melanosporum je crni tartuf koji raste od siječnja do proljeća i smatra se jednim of najboljih crnih vrsta vrlo poznatih u Istri. Ovaj je tartuf najcjenjeniji među crnim vrstama.
Tuber aestivium je također vrsta crnog tartufa koji raste tijekom cijele godine, a cijena mu je nešto niža od Tuber melanosporuma. Vrsta Tuber brumale spada također pod crne tartufe i raste zimi te je također jeftiniji od Tuber melanosporuma.

Čarobana tvar koja popravlja raspoloženje

Istražujući i proučavajući tartuf, uočili su da sadrži aktivnu tvar koja nedvojbeno popravlja raspoloženje i djeluje na osjećaj ugode. Anandamid pronađen je u prirodnom obliku u mozgu životinja koji razvijajući kemijski proces odgovoran je za pokretanje osjećaja blagotvornosti kod životinja. Također je anandamid pronađen i u majčinom mlijeku i upravo je on odgovoran što budi poriv kod novorođenčeta za sisanjem.

Dani tartufa u Livadama

Najpoznatije mjesto u Istri gdje se možete počastiti tartufima je restoran Giancarla Zigantea u Livadama, podno Motovuna. Jesen je posebno doba godine jer se „u lov“ na bijeli tartuf ide od rujna do prosinca, a to je ujedno i najbolje vrijeme za degustaciju. U Istri se od rujna pa sve do studenog obilježavaju Dani tartufa kojim se tartuf slavi kao dio istarske kuhinje.
Kako bi proslavili vrijednost tartufa i njegovu važnost u gurmanskoj kuhinji, u Istri je stvorena jedinstvena oznaka izvrsnosti Pravi tartuf - Tartufo vero koja se dodjeljuje odabranim istarskim restoranima koji pripremaju tartufe po najvišim gurmanskim standardima.

Delicije vrijedne pažnje i kušanja

Preporučamo degustaciju sljedećih jela od tartufa: istarske fuže ili pljukance s crnim ili bijelim tartufom, ribu ili kozice s bijelim tartufom, biftek s ribanim tartufom, sladoled od tartufa, čokoladnu tortu s maslinovim uljem i tartufima...
Tags:
#tartufi
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image