Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Brtonigla

Prirodni park Škarline

Za domaće ljude, Škarline su neizbrisivi dio lokalnog identiteta i opće mjesto u kolektivnoj svijesti žitelja. S druge strane, gosti ponekad ne otkriju da se, svega dva kilometra od Brtonigle, smjestio taj odlično sačuvan prirodni park, nazvan po potočiću Škarline što izvire u blizini.

Jedinstveni kanjon u Istri

Na svom toku prema rijeci Mirni, u koju se ulijeva nekoliko kilometara južnije, potočić je stvorio bujni zeleni kanjon, jedinstven u Istri.
Do Škarlina vodi oko dva kilometra duga makadamska staza iz sela Nova Vas kraj Brtonigle. Put vijuga uz vinograde te ga, za suha vremena, možete savladti i automobilom. U park možete stići i drugim putem, izravno iz Brtonigle.
Na ulazu u park, kanjon nije odmah vidljiv, već će vas dočekati pitomi, prostrani krajolik s livadama, dva jezerca i mostićem. Tu je i nekoliko klupica te slavina s vodom pa je ovaj skladni predio sjajno mjesto za opuštanje, piknik i dječju igru.

Pješaćenjem do kanjona

Želite li propješačiti zeleni kanjon i slijediti potočić sve do ušća u Mirnu, valja prijeći mostić te se uz jezerce oprezno spustiti strmim stranama. Ako ste u nedoumici kuda krenuti, slijedite šum potočića. Ulaskom u kanjon kročit ćete u neki novi svijet, sa slapom i bistrim vodenim tokom što sljedećih nekoliko kilometara krivuda prema Mirni kroz bujnu, sjenovitu šumu. Iznenadit će vas svježina zraka - Brtonižani kažu da su Škarline idealno utočište pred ljetnim vrućinama.
Škarline snažno golicaju maštu pa avanturisti i oni bolje tjelesne kondicije neće odoljeti pohodu uz potočić, do mjesta gdje se stapa s najvećom istarskom rijekom. Na ovom putu kroz bogatu i neistraženu zelenu Istru nije naodmet ponijeti sa sobom ponešto hrane i pića.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku