Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

Korisne informacije o Istri

Putne isprave

Putne isprave koje morate imati za dolazak u Hrvatsku su valjana putovnica ili isprava priznata međunarodnim sporazumom. Za neke države dovoljna je samo važeća osobna iskaznica kojom se dokazuje identitet i državljanstvo nositelja isprave.

Dodatne informacije:
Ministarstvo vanjskih poslova RH


Carinske odredbe

Carinski propisi Republike Hrvatske gotovo su svi usklađeni s propisima zemalja Europske unije. Za unošenje predmeta nekomercijalne prirode za osobnu uporabu, carina i PDV se ne plaćaju samo za predmete u vrijednosti do 1.000 kuna.

Dodatne informacije:
Carinska uprava

Prtljaga

Osobnu prtljagu strani državljani mogu unijeti bez ikakvih ograničenja. Strana valuta vrijednosti do 10.000 eura može se slobodno unijeti i iznijeti iz zemlje te domaća valuta u iznosu do 15.000 kn. Iznos veći od navedenog, kao i vrjedniju profesionalnu i tehničku opremu, potrebno je prijaviti na granici.

Novac

Službena valuta koja se upotrebljava u Istri i Hrvatskoj je kuna. Većina hotela, restorana i trgovina prihvaća kreditne kartice (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa) kao sredstvo plaćanja. Strana se valuta može zamijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, turističkim agencijama, hotelima, kampovima, marinama. Čekovi se mogu unovčiti u bankama.

Dodatne informacije:
Tečajna lista Hrvatske narodne banke (HNB)

Medicinska služba

U svim većim gradovi u Hrvatskoj nalaze se bolnice ili klinike, a ambulante i ljekarne i u manjim mjestima. Obvezno osigurani strani turisti koji dolaze iz država s kojima Hrvatska ima ugovor o socijalnom osiguranju ne plaćaju usluge hitne zdravstvene zaštite, uz predočenje potvrde o pravu na zdravstvenu zaštitu. Turisti iz zemalja s kojima Hrvatska nema sklopljen ugovor, troškove zdravstvene zaštite snose sami.

Putovanje s kućnim ljubimcima

Kućni ljubimci mogu se unijeti u Republiku Hrvatsku uz predočenje važeće dokumentacije o zdravstvenome stanju životinja. Kućni ljubimci moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće i označeni mikročipom. Vlasnik ili posjednik uz životinju nosi putovnicu ili certifikat izdanu od veterinara ovlaštenog od nadležnoga tijela.
Dodatne informacije:
Carinska uprava
 

Radno vrijeme

Tijekom turističke sezone većina trgovina otvorena je svakodnevno, uključujući vikende, od 8 sve do 22 sata, osim blagadanom. Redovito radno vrijeme tijekom godine je radnim danom od 8 do 19, subotom najčešće od 8 do 13, dok su nedjeljom zatvorene. Javne službe i poslovni uredi uglavnom rade od 8 do 16 sati, od ponedjeljka do petka.

Za detaljnije informacije o radnom vremenu na raspolaganju su vam Turističke zajednice u našim gradovima.
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image