Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Buje

Vinske ceste sjeverozapadne Istre

Suvremena priča o Istri i vinu u mnogočemu je započela upravo na sjeverozapadu istarskog poluotoka. Ovdje su se pred 20-ak godina rodile neke od ideja koje su pomogle istarskom vinarstvu u eri velikog procvata koji je krenuo početkom 1990-ih kada su u starinsku proizvodnju uvedene nove tehnologije.

Područje istaknutih hrvatskih vinara

Poseban status cijele regije Umag-Novigrad u tom pothvatu teško da može začuditi jer ovaj predio kao da je uvijek bio predodređen za velike dosege vinarstva i vinogradarstva. Osunčani brežuljci i neobičan spoj crvenog i sivog tla od davnina pogoduju vinovoj lozi; toliko, da se kod gradića Momjana u zaleđu Buja kroz stoljeća razvila i nova sorta, muškat momjanski.
Na ovom nevelikom području danas djeluju neki od najistaknutijih hrvatskih vinara - Kozlović i Degrassi, Coronica i Kabola, Ravalico i Cattunar, Clai, Veralda, CUI i brojni drugi.
Sve što trebate učiniti je odabrati jedan ili dva podruma pa i više njih na vinskoj ruti, provjeriti radno vrijeme i krenuti u obilazak. Specijalizirani vodiči i karte dostupni su na turističkim punktovima, a domaćini čekaju da iz prve ruke upoznate sve etape njihovog rada.

Degustacije domaćih i međunarodnih sorti vina

Svakako kušajte domaće sorte muškat momjanski, malvaziju istarsku i teran, premda moderni podrumi sjeverozapadne Istre ne oskudijevaju ni u međunarodnim sortama poput merlota, cabernet sauvignona ili chardonnaya.
Nakon degustacije i ugodnog ćaskanja, teško ćete odoljeti kupnji, tim više što se butelje u podrumima nude po povoljnim cijenama. I neka vas ne zavaraju moderne tehnologije i kušaonice - ovi vinari imaju bogatu povijest i itekako drže do tradicije na kojoj su rasli. Mnogi od njih su potomci težačkih obitelji koje su generacijama uzgajale grožđe i pravile vino.
Idealan period za obilazak vinskih cesta sjeverozapadne Istre je u vrijeme održavanja poznatih  vinskih manifestacija:
  • Istria Wine and Walk idealan za sve vinoljupce i ljubitelje prirode.

  • Dan otvorenih vinskih podruma koji se u svijetu tradicionalno priređuje posljednje nedjelje u svibnju.

  • Enološka i kulturna manifestacija „U carstvu muškata“ posvećena momjanskom muškatu.

  • Praznik grožđa , najpoznatija i najbogatija fešta u Bujama, ujedno označava početak berbe grožđa.

  • Dani mojmanskog muškata i tartufa  jesenska je manifestacija kada lokalni vinari i ugostitelji nude prigodne menije na bazi bijelog tartufa sljubljene s Momjanskim muškatom.

  • Martinje-proslava sv. Martina    održava se svakog studenog, u vrijeme mladog vina, kada Momjan slavi svog zaštitnika sv. Martina.

Dobrodošli!
Tags:
#vino
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image