Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Buje

Muškat momjanski - vinski biser Istre

Najsjajniji brand Bujštine

Muškat momjanski je možda i najsjajniji brand Bujštine. Specifična sorta bijelog muškata ovdje od davnina daje vinsku poslasticu koja jamči istinski užitak za nepce svakog vinoljupca. Cijenjen je i izvan Istre – zabilježeno je da je još 1935. godine na smotri vina u Bruxellesu dobio zlatnu medalju, a u njegovim čarima rado su uživali na dvoru cara Franje Josipa u Beču i kralja Emanuela III u Rimu.

Istarska autohtona sorta vinove loze

Momjanski muškat je suh i sladak, intenzivne zlatne boje. Kažu da ima miris divljih karanfila, ruže i kadulje, a njegovo se carstvo stotinama godina stvaralo na brežuljicima oko Momjana, slikovitog mjesta u zaleđu Buja.
Vjeruje se da su bijeli muškat ovamo donijeli seljaci iz talijanske regije Furlanije oko 1200. godine. Kroz stoljeća je srastao s lokalnim brežuljcima, s posebnostima klime i tla te se preobrazio u zasebnu sortu, Muškat momjanski. Raste na ograničenom području, uglavnom na potezu brda od Oskoruša do Sv. Ivana kod Merišća.
Mnogi poznavaoci istarskih vina na prvo mjesto će izdvojiti upravo momjanski muškat. Vrli je pratilac slastica, ali i svakog profinjenog jela. Pripisuju mu afrodizijska svojstva, posebice kad su u pitanju čedne gospe.

Kušanje muškata pravi je užitak

Fine je arome i punog okusa koji dugo ostaje u ustima, a najbolji je ohlađen na oko 12°C. Tada iz momjanskog muškata najsnažnije izviru njegova ugodna i plemenita svojstva.
Tags:
#vino
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku