Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Brtonigla, Istra

Malvazija, neprikosnovena kraljica istarskih vinskih podruma

Istarska malvazija je bijelo vino koji sadrži između 11,5 i 13,5 vol. % alkohola. Znalci ga opisuju kao puno, zaobljeno i harmonično vino s velikim cvjetno-voćnim aromatskim potencijalom. Specifične je arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta, a od voćnih aroma najčešće dominiraju jabuka, šljiva i marelica. U zrelom vinu može se osjetiti i lagani gorkasti okus badema.
Nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje malvazija u Istri je i slikovita Brtonigla iz koje potječu vrhunske butelje ovog vina koje se i proslavlja posebnim Festivalom istarske malvazije kada gosti mogu na jednom mjestu kušati najbolja vina od ove istarske sorte.
Svjetski procvat Istarske malvazije polako započinje nakon 1990. godine kada se počelo s većom i kvalitetnijom proizvodnjom ovog vina. Od tog vremena pa sve do danas diljem Istre niču brojni mali vinski podrumi koji se diče sve značajnijim izvrsnim vinima ove sorte.

Četristogodišnja tradicija istarske Malvazije

U Istri i Hrvatskoj je, kao i u svim mediteranskim regijama i zemljama, vinogradarstvo u krvi domaćih ljudi, a vinova loza jedna od najtipičnijih uzgojnih kultura koja već stoljećima uspijeva na ovom srcolikom poluotoku u Jadranskom moru.
Jedan od najznačajnijih opisa Istre kao pokrajine vina je onaj biskupa Tommasinija iz Novigrada iz daleke 1650. godine. Tamo se spominje čak 15 istarskih sorta grožđa, među kojima su bili najvažniji prošek, muškat, rebula, refošk, teran, hrvatica, trebijan i malvazija.

O vinskoj sorti

Malvazija je zajedničko ime za velik broj različitih ili srodnih sorata koje su od davnine njegovali stanovnici mediteranskih vinogorja. Malvazija se uzgaja čak i na španjolskim Kanarskim otocima, portugalskim Azorima, ali i na kontinentu tih zemalja, zatim u Francuskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Kaliforniji i u Grčkoj. Upravo iz Grčke prema mnogima, potječe i njeno ime. U Hrvatskoj su pak poznate dvije vrste malvazija - malvazija istarska i malvasija dubrovačka.
Tags:
#vino
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku