Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Brtonigla

Šišmiši - dio svjetskog ekosustava

Skriveni noćni letači u špilji Mramornici

Špilju Mramornicu, osim kopnenog jednakonožnog raka, nastanjuje i nekoliko jedinki šišmiša vrste Myotis myotis. Šišmiši čine sastavni dio svjetskog ekosustava, a na području Umaga i Brtonigle, zahvaljujući pogodnoj klimi i terenu, upravo oni vrše oprašivanje brojnih noćnih biljaka.
O ovim tajnovitim životinjicama ovisi i brojnost aktivnih kukaca noću što potvrđuje njihovu zaslugu za održavanjem prirodne ravnoteže. Što ih je veći broj prisutan na određenom području, veći je i indeks zdravlja.
Iako imaju oči i relativno dobro vide, poznato je da se šišmiši bolje orijentiraju eholokacijom. Kroz usta i nos u okolinu ispuštaju ultrazvuk čiji se valovi potom odbijaju natrag do njih, signalizirajući im gdje se nalaze zgrade, drveće i druge prepreke. Ovakav percepcijski aparat omogućuje šišmišu da stvori vrlo detaljnu sliku okoliša kroz koji se kreće.
Špilja Mramornica u Istri poznata je kao stanište tih korisnih noćnih životinja koje, osim u špiljama, žive i u šumama, hraneći se paucima i raznim kukcima.
Tags:
#flora i fauna
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku