Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Motovun

Prirodne znamenitosti Motovuna

Biološka raznolikost, bogat biljni i životinjski svijet te osobita mikroklimatska obilježja ovaj kraj čine posebnim. Na ovom području uz rijeku Mirnu nalaze se prirodni izvori vode, tlo bogato mineralima i autohtone vrste drveća. Zahvaljujući tome, Motovunska je šuma najveće jedinstveno stanište dragocjenog bijelog tartufa (Tuber Magnatum Pico) u svijetu.
Odlični mikroklimatski uvjeti pogoduju uzgoju vinove loze i raznog voća vrsta, tako da su vinarstvo i voćarstvo sastavni dio lokalne poljoprivredne proizvodnje.
Prekrasan krajolik i prirodno bogatstvo stvaraju idealne uvjete za bavljenje outdoor aktivnostima te stoga na ovom području postoje prekrasne biciklističke i pješačke staze, a najpoznatija je svakako Parenzana – Put zdravlja i prijateljstva.
Motovunska šuma
Motovunska šuma najveće je jedinstveno svjetsko stanište bijelog tartufa.
U doba Austro-Ugarske Monarhije i Mletačke republike, Motovunska šuma bila je rezervat za uzgoj drveća kojim su se opskrbljivala brodogradilišta graditeljskim drvom. Područje Motovunske šume koje se pruža dolinom rijeke Mirne obraslo je starim listopadnim drveće. U šumi raste hrast lužnjak (Quercus robur) koji je rijedak u ovim krajevima.
Rijeka Mirna
Rijeka Mirna dugačka je 53 kilometara i najduža je rijeka na istarskom poluotoku. Smještena je podno vegetacijom bogatog brežuljka. Ulijeva se u Jadransko more na Antenalu pored Novigrada, dok joj se izvor nalazi u Kotlima blizu Huma. Mirnom su polovili brodovi dužine i do 100 m davno prije rimskog osvajanja Istre. Staro korito je gotovo u potpunosti presušilo nakon što je u procesu melioracije doline rijeke Mirne uređeno novo umjetno korito.
Zmajeve brazde
U Motovunu se prema mišljenju i istraživanjima alternativnog znanstvenika Marka Pogačnika i njegovih kolega, nalazi najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri. Ovdje se križaju tri Zmajeve brazde, koje prenose energiju koja se oslobađa kroz Zemljine dišne otvore, što Motovun čini najsnažnijim izvorištem pozitivne energije u Istri.  Tom se energijom opskrbljuju sva živa bića.
Vidikovci
Pogled prema Motovunu je poseban iz svakog kuta i nema sumnje kako će pogled na Grad u gori oduševiti svakog posjetitelja, no ukoliko na ovaj drevni gradić budete gledali samo iz te perspektive, ostati ćete uskraćeni za čitav jedan svijet. Onoliko koliko je poseban pogled prema Motovunu, poseban je i pogled s vrha motovunskog brda. Prošećite se motovunskim gradskim zidinama, koje su danas jedinstvena promenada s 360° pogledom na prekrasan istarski krajolik. Bogatstvo boja i ljepote u sva četiri godišnja doba pružaju osjećaj ugode, ispunjenosti i blagostanja. Idiličan pogled se prostire na motovunske vinograde, dolinu rijeke Mirne i šumu Sv. Marka, odnosno Motovunsku šumu koja je nadaleko poznata kao najveće zaokruženo stanište bijelog tartufa. Pogled seže od najviše istarske gore Učke pa sve do mora pokraj Novigrada.
Šublenta
Na 351 metara visokom vrhu brijega Šublenta smještena je crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Izgrađena je u 17. stoljeću na mjestu gdje se nekad nalazila benediktinska opatija. Za vrijeme doseljavanja Hrvata ovdje se nalazilo njihovo pogansko svetište, dok se prije dolaska Rimljana na istom mjestu nalazila ilirska gradina, naselje kružnog oblika okruženo zidinama. Mjesto bogate povijesti  svake godine na Malu Gospu okuplja hodočasnike. Okruženo vinogradima i stoljetnim hrastovima ovo je mjesto odličan izbor za šetnju i boravak u prirodi.
Potoci i slapovi – područje oko Motovuna obiluje izvorskim vodama, a naročito se to odnosi na područje oko Kaldira, gdje imamo Šašinski potok uz čije se ime veže zanimljiva legenda, a na kojem imamo nekoliko prekrasnih prirodnih slapova. Kroz Kaldirsku valu teče potok Mutva koji na svom putu prema rijeci Mirni oblikuje prekrasne prirodne slapove, a na kojem se nalazi i nekoliko atraktivnih zidanih retencija iz vremena kada je Motovun bio pod talijanskom upravom. Podno Šublente izvire potok Šublentica, koji najprije ispod sela Divjaki tvori slap Pod krogom, a u svom daljnjem toku i atraktivni slap Luškur. Nedaleko sela Meloni izvire potok Krvar koji predstavlja prirodnu granicu između Općine Motovun i Općine Karojba. Uz naziv potoka Krvar se također veže zanimljiva legenda, a posebno je atraktivan most Krvar preko istoimenog potoka, koji je dio legendarne Parenzane. Potok Krvar na svom putu prema rijeci Mirni tvori atraktivan kanjon i prekrasne slapove, koji su nažalost rijedak prizor zbog bujičnog karaktera potoka.
Tags:
#priroda i okoliš
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku