Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Wellness i more
Novigrad

Mandrač - sigurna luka

Priroda je oduvijek sama stvarala skrovišta i zaklone od olujnih vjetrova, visokih morskih valova i silnih nevera. Upravo su takvi zakloni, uvale ili mandrači, postajali mjesta gdje su se ljudi zadržavali, a kao skrovište služila je prvim stanovnicima koji su u mandraču osnovali malo naselje.

Povjest Novigradskog Mandrača

Novigrad se prvi puta spominje u pisanim dokumentima u 7. stoljeću.
Ovo područje bilo je naseljeno još u doba antike. Kroz povijest Novigrad je bio na raskrižju burnih povijesnih događanja, o čemu svjedoče brojna ostavština spomenika i arheoloških nalazišta.

Središnje mjesto gospodarskog djelovanja i okupljanja

Kroz vrijeme novigradski je Mandrač postao središnje mjesto gospodarskog djelovanja kao mala ribarska lučica za lokalne brodove i trgovinu ribom. Novigrad je zahvaljujući dugoj ribarskoj tradiciji čvrsto povezan sa svojim stanovništvom koje se i danas redovito okuplja upravo u uvali Mandrač uživajući u plodovima mora i gotovo svakidašnjim druženjem uz dobro vino i glazbu.
Danas je Novigrad mali ribarski gradić, bogat kulturno-povijesnom baštinom, autohtonom istarskom gastronomijom, lijepom obalom i čistim morem za kupanje, te različitim sportskim mogućnostima.
Kao jedan od najprepoznatljivijih simbola Novigrada, gradu i njegovoj okolici Mandrač daje posebnu čar posebice za ljetnih noći mediteranskog ugođaja.
Tags:
#jadransko more
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku