Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

Zimski izleti u okolici sjeverozapadne Istre

24.11.2023.
by Petra Pekica
Icon
Podijeli
Hladnije vrijeme nije izgovor da cijelu zimu provedete ne jednome mjestu, osim ako niste puh i ne spavate zimski san! Toliko je posebnih mjesta koja valja posjetiti i zimi, osobito ako ste u blizini sjeverozapadne Istre! U ovom postu vodim vas na četiri lokacije koje nikako ne smijete propustiti.

Žbevnica

Premda su pri spominjanju najvećega hrvatskog poluotoka prve asocijacije vjerojatno more i dobra hrana, može se tamo naći ponešto i za ljubitelje snijega, odnosno one koji po snijegu vole osvajati vrhove! Žbevnica, najzapadniji hrvatski vrh, viši od 1000 metara, nalazi se u zapadnoj Ćićariji, planinskome masivu koji je svojim većim dijelom smješten u Istri. Planinarski uspon počinje iz maloga mjesta Brest, a na brdu je moguće i prenoćiti jer se ondje nalazi planinarsko sklonište kojim upravlja planinarsko društvo iz Umaga. Međutim, ako planirate prenoćiti, potrebno se unaprijed najaviti. Premda ga više volim posjetiti ljeti, sa samoga vrha pruža se nevjerojatan pogled na tri države koji vam teško mogu opisati… morat ćete posjetiti Žbevnicu i sami to doživjeti!

Hum

Nakon uspona na Žbevnicu po snijegu, valja se spustiti u Hum i zagrijati tamošnjom biskom! Hum je, osim po činjenici da se često spominje u kontekstu najmanjega grada na svijetu, poznat i po smotri domaćih rakija koja se ondje održava u jesen. Rutu, običnu travaricu ili – meni najdražu – medicu, ma koju god odabrali, nećete pogriješiti!

Kotli

Na putu do Huma, krije se još jedna prirodna ljepota koju nikako ne smijete propustiti tijekom posjeta Istri: napušteno selo Kotli, poznato po starim vodenicama i slapovima rijeke Mirne koji se spuštaju kroz selo, tvoreći u kamenu kotlaste udubine po kojima je selo i dobilo ime. Ostaci starih mlinova, kojih je nekad duž cijeloga toka Mirne bilo šezdesetak, još su tamo, a samo je selo zaštićeno kao kulturno dobro.

Livade

Slijedeći rijeku Mirnu doći ćete i u Livade, mjesto upisano u kartu svakog pravog gurmana. Tijekom cijele godine ondje se mogu probati najraznovrsnija jela od tartufa pronađenih u stoljetnoj motovunskoj šumi, nekadašnjem mletačkom rasadniku hrasta lužnjaka od kojega su građene mletačke galije.

Treba li vam zaista još koji razlog da se i u ovo doba godine zaputite na izlet u Istru?

Autor

Petra Pekica

Petra Pekica je rođena u Istri i uvijek je veseli iznova otkrivati njezine skrivene kutke te svoje dojmove podijeliti s drugima. U slobodno vrijeme najviše voli lutati prirodom i uživati u njezinim plodovima te je uvijek spremna za pustolovinu. Kad radi, onda se bavi provedbom EU projekata.

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku