Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

Upoznajte Grožnjan, grad umjetnika

11.08.2023.
by Emanuela Štokovac Radoš
Icon
Podijeli
Naslanjajući se na čaroliju Istre, jedne od najprivlačnijih regija Hrvatske, Grožnjan je postao ne samo slikovit gradić, već i epicentar kulturne raznolikosti i umjetničke inspiracije. U srcu ovog idiličnog gradića, smještenog na pitoresknom brežuljku, stoji osoba čija predanost i strast prema promicanju Grožnjana kao neizostavnog turističkog odredišta donosi sve veći sjaj ovom malom kutku raja.
U ovom intervjuu, imat ćemo priliku zaviriti u misli i ideje Emanuele Štokovac Radoš, direktorice Turističke zajednice Grožnjan, te saznati kako je Grožnjan postao nezaobilazna stanica na kulturnoj mapi Hrvatske.
Koje su najvažnije kulturne znamenitosti u Grožnjanu?
Od najznačajnijih kulturnih znamenitosti u Grožnjanu koje bi  izdvojila i preporučila za posjetu su: Crkva Sv.Vida, Modesta i Krešencije, Grožnjanska vrata, Grožnjanski Kaštel, Fontik s lođom.
Zahvaljujući svojoj kulturnoj vrijednosti i originalnosti, Grožnjan je cijeli kulturna znamenitost jer je dobio status zaštićene urbanističke cjeline koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Kako bi opisali atmosferu i karakter Grožnjana?
Atmosfera i karakter Grožnjana mogu se opisati kao jedinstveni, čarobni i umjetnički inspirativni. Ovo malo srednjovjekovno naselje na vrhu brežuljka u Istri ima poseban šarm koji osvaja svakoga tko ga posjeti. Grožnjan je mala sredina s oko 100 stalnih stanovnika, što stvara intimnu i ugodnu atmosferu. Mještani su srdačni prema posjetiteljima i spremni podijeliti svoju ljubav prema umjetnosti i kulturi.
Zašto Grožnjan nosi titulu grada umjetnika?
Grožnjan nosi titulu "Grada umjetnika" zbog svoje bogate i živopisne umjetničke scene koja privlači umjetnike iz cijelog svijeta. Mnogi umjetnici ovdje su se trajno nastanili i stvaraju svoja djela u ovom prekrasnom srednjovjekovnom naselju. Okružen prirodnim ljepotama i prekrasnim istarskim krajolikom, Grožnjan nudi umjetnicima mirno i inspirativno okruženje za stvaranje. Posjetitelji imaju priliku susresti umjetnike u njihovim radionicama i na izložbama, što doprinosi autentičnom i interaktivnom umjetničkom iskustvu.
Kako bi opisali lokalnu umjetničku scenu i koliko je ona važna za identitet Grožnjana?
Lokalna umjetnička scena u Grožnjanu predstavlja srž identiteta ovog malog mjesta. Ona je ključni element koji čini Grožnjan posebnim i privlačnim za umjetnike, posjetitelje i ljubitelje umjetnosti diljem svijeta. Važnost umjetničke scene za identitet Grožnjana je neizmjerljiva. Ona ne samo što privlači posjetitelje i turiste, već stvara i jedinstvenu atmosferu koja oslikava duh ovog mjesta. Umjetnici i kreativci su postali sastavni dio lokalne zajednice, što je uvelike obogatilo društveni i kulturni život. Umjetnost je postala vezivno tkivo koje spaja ljude i stvara jedinstvenu energiju u Grožnjanu.
Godinama tradicionalni Festival Jazz is Back! privlači glazbenike iz cijelog svijeta koji se iznova vraćaju.  Možete li nam reći nešto više o ovom događaju?
"Festival Jazz is Back!BP" jedan od najznačajnijih glazbenih događaja u Grožnjanu ali i u Istri i Hrvatskoj. Pokrenuo ga je legendarni Boško Petrović 1999. godine te organizaciju nastavlja Hrvatska Glazbena Mladež. Festival nudi raznovrstan program koji uključuje različite jazz žanrove, od tradicionalnog jazza, preko modernih improvizacija, do jazz fusiona. Posjetitelji mogu uživati u koncertima, jam sessionima, glazbenim radionicama i panelima, što stvara dinamičan doživljaj jazz glazbe.
Koja još događanja i manifestacije posjetioci ne bi smjeli propustiti?
Značajniji događaj koji bi mogao obogatiti boravak turista u ovom prekrasnom umjetničkom mjestu je ponajprije "Ex Tempore" međunarodna slikarska manifestacija koja okuplja slikare iz  cijelog svijeta. Grožnjan nudi i svoje tradicionalne manifestacije koje se održavaju u lokalnim mjestima koje se organiziraju u čast zaštitnika mjesta te sportske manifestacije koje su u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Grožnjan. Šumske pjesnike kod slapa Butori vrijedi isto tako posjetiti. Osim navedenih, Grožnjan može ponuditi i druge događaje i kulturne aktivnosti tijekom cijele godine. Preporučujem vam da provjerite aktualni kalendar događanja ili lokalne izvore informacija kako bi se saznalo više o događajima koji će se održati tijekom boravka u ovom umjetničkom i kulturološkom raju.
Koje su karakteristične značajke grožnjanskog krajolika i arhitekture?
Općina Grožnjan ima prekrasan ruralni krajolik koji obuhvaća brežuljke, vinograde, maslinike i šume. U selima općine Grožnjan možete vidjeti tradicionalne seoske kuće i zgrade izrađene od kamena, koje imaju svoj jedinstveni rustikalni šarm. Posjetitelji će biti očarani bogatstvom i raznolikošću krajolika te će imati priliku doživjeti istarski način života koji je duboko ukorijenjen u tradiciji i ljubavi prema prirodi.
Kako bi savjetovali posjetiteljima da najbolje iskoriste svoje vrijeme u Grožnjanu?
Posjet općini Grožnjan može biti izuzetno ugodan i obogaćujući, a evo nekoliko savjeta kako posjetitelji mogu najbolje iskoristiti svoje vrijeme. Pješačite kroz uske kamene uličice i istražite bogatu kulturnu baštinu grada, posjetite ateljee umjetnika i galerije kako biste doživjeli umjetnički duh kojim ovo mjesto odiše, posjetite kulturne događaje i festivale, uživajte u panoramskim pogledima, posjetite obližnja sela, kušajte istarsku hranu i vina, istražite prirodu, upoznajte lokalno stanovništvo...
Gdje vi osobno najviše i najradije provodite vrijeme u Grožnjanu?
Najradije u Grožnjan dolazim predvečer kad grad pomalo utihne i prošetam ulicama kako bi doživjela umjetničku inspiraciju koja odiše ovim gradom. Volim fotografirati prekrasne panoramske poglede na okolne brežuljke i vinograde a i detalje koji se mogu pronaći na svakom kutku u Grožnjanu.

Autor

Emanuela Štokovac Radoš

Viši stručni suradnik za razvojne projekte i nabavu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Grožnjan

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image