Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

Brtonigla: Grad vina, delicija i umjetnosti

10.04.2024.
by ColoursofIstria Team
Icon
Podijeli

Zemlja vina, voća i maslina

Brtonigla i okolna mjestašca smjestila su se na osunčanim brežuljcima i zelenim dolinama u unutrašnjosti, gdje svježi morski zrak susreće cvjetne i voćne mirise prirode. U Općinu Brtonigla, uz istoimeno središte područja, od većih naselja spadaju još Nova Vas, Karigador, Radini i Fiorini. Ono što je zanimljivo jest da općina obuhvaća područje od morske obale do zaleđa, a prostire se između Novigrada i Umaga. Upravo ta raznolikost, među ostalim, uvjetovala je prirodni fenomen ovoga područja – sva četiri tipa tla koja su zastupljena u Istri mogu se pronaći ovdje. Ova priča toliko je posebna da smo joj posvetili zaseban tekst. Štoviše, i samo mjesto dobilo je ime prema crnom tlu! Tlo u Brtonigli izvor je i drugih magičnih sastojaka i plodova – slavnih istarskih tartufa i raznih vrsta gljiva, poput pečurki, vrganja, crvenih capica i blagvi. One se uglavnom mogu pronaći u jesen, izvrsno doba za posjet Brtonigli.
Ne smijemo zaboraviti ni vrhunske masline, odnosno maslinovo ulje, zatim povrće i razno aromatično bilje, a tu su i nezaobilazne berbe grožđa. Premda je njezino brdašce niže od ostalih istaknutih gradića sjeverozapadne Istre, cijelo područje općine blago je nagnuto prema moru pa su se obronci oko Brtonigle pokazali kao idealan dom za vinograde u kojima izvrsno uspijevaju nadaleko poznata istarska Ma, Teran, Muškat, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay i druge sorte. Unatoč malom broju stanovnika Općina Brtonigla ističe se velikom količinom proizvedenog vina – nalazi se na prvom mjestu u Istri prema odnosu količine vina po stanovniku, a na njezinu malom prostoru ostvaruje se čak 10% ukupne proizvodnje vina u cijeloj Istri! Mnogi od najpoznatijih istarskih vinara smjestili su se upravo ovdje, osiguravši Brtonigli naziv ”grad vina”, što potvrđuje i desetogodišnje članstvo u međunarodnoj udruzi Gradovi vina (Citta del vino).

Prirodni, kulturni i povijesni spomenici

Područje oko Brtonigle obiluje pejsažima i prirodom što će vas ostaviti bez daha, a u istraživanje možete krenuti – iz samog centra Brtonigle! Ondje ćete pronaći izvrsno označenu pješačku stazu San Rocco, kao i kartu s istaknutim zanimljivostima koje možete posjetiti putem – od mnogima nepoznatih malih prirodnih čuda do dobro znane spilje Mramornice i Parka prirode Škarline. I biciklisti će ovdje pronaći nešto za sebe, jednu od mnogih biciklističkih staza na kojima vožnju mogu obogatiti posjetom vinskim podrumima i drugim gurmanskim odredištima.
Ono što se nerijetko zaboravlja kada se govori o Brtonigli jest njezina umjetnička strana. Dugogodišnja tradicija bavljenja umjetnošću u Brtonigli u središte je pozornosti došla ranih 70-ih, kada su se ovdje doselili akademski kipar Aleksandar Rukavina i slikar Paolo Lakota. Rukavinin bivši atelje danas je preuređen u izložbeni prostor i spomen-galeriju koju svakako preporučujemo posjetiti uz prethodnu najavu.
No područje Brtonigle nije postalo važno kulturno odredište tek u proteklom stoljeću – tako je još od antike. Ljubitelji povijesti ovdje će naći mnoge zanimljive spomenike i ostatke arheoloških nalazišta koji svjedoče minulim vremenima, poput izložbe u prostoru Zajednice Talijana u centru Brtonigle. U blizini Brtonigle nalazi se vrijedna crkvica sv. Lovre, crkvica Gospe Lurdske u Malim Radinima, arheološki lokaliteti Bunar sv. Martina te Monaški vrt, a kod Nove Vasi valja posjetiti kaštel sv. Jurja te arheološke lokalitete pećina kod sv. Jurja i gradina Valaron.

Autor

ColoursofIstria Team

ColoursofIstria Team se sastoji od djela uredničkog tima stranice klastera sjeverozapadne www.coloursofistria.com. Zaljubljenici u svoj rodni kraj otkriti će vam iz prve ruke sve tajne koje trebate znati o sjeverozapadnoj Istri i zanimljivosti koje ne smijete propustiti.

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image