Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

5 stvari koje trebate vidjeti u Bujama

05.03.2024.
by Suzana Badrov
Icon
Podijeli
Samim približavanjem brdovitom pejzažu po cestama koje se polagano uzdižu, pruža se spektakularan pogled na grad. Istog trena jasno je vidljivo koje znamenitosti trebate obići.

Župna crkva Sv. Servula

Nazvana prema gradskom zaštitniku, ova crkva sagrađena je u samome srcu staroga grada u barokno-klasicističkom stilu. Specifična je po tome što ima sedam oltara te vrijedne orgulje s jednom klavijaturom. Iako je riječ o glavnoj bujskoj crkvi, u njoj se misne svečanosti odvijaju samo u izuzetnim prigodama pa bi je upravo tada valjalo posjetiti kako bi se u potpunosti moglo uživati u njezinoj zvukovnoj raskoši.

Zvonik crkve Sv. Servula

Uz samu crkvu smjestio se zvonik  iz 15. stoljeća, koji se ujedno ubraja među najviše u Istri. Imala sam čast popeti se drvenim stepenicama do vrha, za što je ipak potrebna malo bolja kondicija. Zvona su posebna atrakcija, kao i zapanjujući pogled s vrha.

Crkva Sv. Marije Milosrdnice

Smještena uz drugi, 22 metra visok zvonik sa satom iz 17. stoljeća, crkva se nalazi na Trgu Slobode, tradicionalnom sastajalištu Bujaca. U njoj su neprocjenjiva umjetnička djela, među kojima je skulptura Majke Milosrđa koju se smatra jednim od najljepših drvenih kipova u Istri.

Vinogradi i vinske ceste

U ovaj tipični istarski krajobraz smjestila se jedna od najčuvenijih vinskih cesta u Hrvatskoj s čak 23 poznata proizvođača vina. Stoga nikako nemojte propustiti svečanosti grožđa i vina tijekom raznolikih prigodnih manifestacija kao što su Dani grožđa u Bujama i Martinje u Momjanu.

Etnografska zbirka muzeja

Smješten u povijesnoj zgradi na glavnom gradskom trgu, Muzej sadrži mnoge rukotvorine pučke materijalne kulture s područja Bujštine. Posebno me očarala rekonstrukcija stare istarske kuće s kuhinjom i spavaćom sobom.

Autor

Suzana Badrov

Suzana Badrov zavoljela je Istru otkako ju je prvi put posjetila dok još nije znala niti hodati, zahvaljujući roditeljima koji su tamo provodili svako ljetovanje. I danas obožava provoditi slobodne dane u istarskom okruženju, a kako je velika zaljubljenica u filmove i sport, Motovunu i istarskim trkačim stazama rado se vraća svake godine.

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku