Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Tajna i ljepota maslinovog ulja

Maslinovo drvo najstarije je poznato drvo zasađeno na Zemlji koje je postojalo i prije otprilike 6.000 godina. Simbol je mediteranskih zemalja, tople klime gdje je pronašlo svoje stanište.

Tekuće zlato

Maslinova grančica simbol je mira dok je maslinovo ulje, zbog svoga sastava, simbol dugovječnosti i dobroga zdravlja te nezaobilazni sastojak svakog mediteranskog jela. U mediteranski zaljev su ga doveli Feničani, Grci su masline smatrali svetim voćem dok su Rimljani vjerovali da maslinovo ulje i vino osiguravaju dug život i koristili ga u velikim količinama ne samo u kuhinji, već i kao preparat za tretmane ljepote. Danas se blagodati maslinova ulja koriste u cijelom svijetu.

Povijest maslinova ulja

Kad govorimo o maslinovom ulju u Istri, vraćamo se u razdoblje vladavine Grka i Rimljana – preše za proizvodnju maslinovog ulja otkrivene su na Brijunima prije otprilike 2.000 godina.

Maslinovo ulje kao sastavni dio istarske kuhinje

Maslinovo ulje je dio istarskog načina života i kuhinje, a danas možete uživati u raznim sortama maslinovog ulja koje se koriste u raznim jelima. Mnogi istarski restorani i konobe poslužuju različite vrste maslinovog ulja, a za vrijeme ručka možete odabrati jednu od raznih sorti kao što su pendolino, lecciono, buza ili bjelica koje se uzgajaju i proizvode u Istri.

Maslinovo ulje kao lijek i prevencija

Zdravo, hranjivo i konačni učinak blagostanja maslinovog ulja poznati su od davnina: obzirom da je lako probavljivo, maslinovo ulje je dobro za kosti, zglobove, jetru, kožu, a dobro je i kao zaštita od pojave kancerogenih stanica. Zbog visokog postotka nezasićenih masnih kiselina, maslinovo ulje je odlično za srce i krvne žile; smanjuje "loš" kolesterol i održava razinu dobrog kolesterola. Medicinske ustanove diljem svijeta preporučuju uključivanje maslinovog ulja u svakodnevnu prehranu - razlog zbog kojeg se mediteransku prehranu naziva najzdravijom prehranom je upravo maslinovo ulje kao osnovna namirnica.

Maslinovo ulje u službi ljepote

Učinci maslinovog ulja na ljepotu su jedinstveni: sadrži antioksidanse, vitamine A, D, K i E koji su ključni u postupku protiv starenja kože. Odlično je ne samo za izravno nanošenje na kožu, već i kao sastojak krema i pilinga za tijelo i tretmane za njegu kose i noktiju. Čak se i Kleopatra kupala u kupkama s maslinovim uljem koje su njenu kožu činile glatkom i sjajnom. Nakon nje, i mnoge druge plemkinje su koristile maslinovo ulje za sjajnu i zdravu kosu.
Mediteranska kuhinja slavi maslinovo ulje, a posebice ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je jako cijenjeno zahvaljujući visokom postotku antioksidansa. Razna mesna i riblja jela, salate i povrće (s roštilja, kuhano ili pečeno), a u današnje vrijeme sve češće i slastice kao što su razni čokoladni deserti, obogaćeni su nježnim, ali u potpunosti aromatiziranim okusom maslinovog ulja. Istra se ponosi nekim od najboljih maslinovih ulja na svijetu: oko 40 proizvođača extra djevičanskog maslinovog ulja na popisu su vodiča Flos Olei, Biblije za najbolja svjetska ekstra djevičansko maslinovo ulje
Tags:
#maslinovo ulje
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image