Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Grožnjan

Ponor Butori i Šumski pjesnici

Bajkoviti ponor Butori, najdublji u ovom dijelu Istre, nalazi se na zrenjskoj visoravni blizu sela Šterna. Zahvaljujući manifestaciji Šumski pjesnici, Butori su postali nadahnuće i mjesto susreta brojnih kreativnih duša. 
Mali slap, ponor, jezero a iznad njih stari napušteni mlin…. savršena kulisa danas dobro poznatog međunarodnog susreta Šumski pjesnici. Svake godine početkom kolovoza, kad padne noć, pjesnici i publika okupe se ispod stabla duda na proplanku iznad ponora. Zapale krijes i uz pucketanje vatre čitaju poeziju, većinom na hrvatskom jeziku, ali i na jezicima gostujućih pjesnika.
Minimalnom intervencijom u krajolik organizatori i sudionici tako slave iskonsku ljepotu prirode i šumskog krajolika bez tehničkih pomagala. Šumski proplanak osvijetljen je isključivo lučicama i bakljama. Tu su i mala šumska knjižnica u kojoj prolaznici mogu ostaviti ili posuditi knjige te Aleja pjesnika s otisnutim stihovima gostujućih pjesnika. Glavna muza je priroda, a put do njena srca je kroz održivo korištenje prirodnih resursa i ekološki osviješten način života.
Pjesnički susret su 2011. pokrenuli Goran Blažević, poznati hrvatski putopisac iz Umaga i Maja Klarić, putopjesnikinja i prevoditeljica, a tradicionalno ga organiziraju Kulturna udruga Fotopoetika u suradnji s Općinom Grožnjan.
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku