Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Brtonigla

OPG Radošević - vrhunski proizvođač sira

Obiteljska tradicija u Istri od 1997.
Povijest proizvodnje sira u Istri započela je prije 20 godina kada je Branko Radošević registrirao OPG Radošević, prvu siranu na Istarskom poluotoku. Nakon što je renovirao svoj mali dom na vrhu brijega okružen bogatim zelenim pašnjacima u selu Grobice kraj Brtonigle, Branko je uz pomoć supruge Kristine pokrenuo svoje poljoprivredno carstvo. Tada su registrirali prvu tvornicu sira u povijesti Istre koja se sada specijalizirala za proizvodnju ovčjeg sira, skute i sira s tartufima.
Obitelj proizvodi nekoliko vrsta polutvrdih sireva od mlijeka vlastitih ovaca, kojih imaju 200 i koje slobodno lutaju obilnim zelenim pašnjacima na brežuljcima koji se izdižu iznad sjevernih obala rijeke Mirne. Tajna obiteljskog uspjeha u proizvodnji visokokvalitetnog sira leži u kombinaciji nekoliko važnih čimbenika u procesu proizvodnje sira: stoke i skladištenja. Branko i Kristina omogućuju pravilnu prehranu svojim ovcama, brinu se za njihovu higijenu i pružaju im dovoljno prostora za ispašu, što je prvi korak u proizvodnji prvorazrednog sira.
Ovce se muzu ujutro i navečer i nakon toga mlijeko se ostavlja dva dana da dozrije na temperaturi od 4 °C. Nakon što sir prođe kroz sve faze proizvodnje, mora se skladištiti u posebnom okruženju i pri posebnoj temperaturi, što je vjerojatno ključan korak u proizvodnji sira. Obitelj Radošević tijekom godina usavršila je svoj postupak proizvodnje u tolikoj mjeri da je njihovim sirevima dodijeljeno nekoliko medalja i priznanja te ih se čak izvozi i u Rusiju, Sjedinjene Države i Australiju! Zbog tih ukusnih, ručno obrađenih prirodnih sireva isplati se uputiti u tvornicu tijekom posjeta sjeverozapadnoj Istri – nakon što prvi komadić sira koji se topi u ustima dopre do Vašeg nepca, sve će riječi jednostavno postati suvišnima.
Tags:
#istarske delicije
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku