Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Istra

Mali-veliki istarski divovi

Nevjerojatno je koliko sam puta prošla istarskim cesticima i uvijek se čudila istome; Kako je moguće da su svi ovi gradići sagrađeni tako visoko na brdašcima? Tko je nosio to teško kamenje strmim putevima? I koliko dugo su nastajale tako dobro očuvane utvrde?
Povijest je nudila više manje jasna i dosadna objašnjenja, znate ono, bijeg pred gusarima, poplave i katastrofe, ali bajke su bile nešto drugo, puno imaginarnije i simpatičnije.
Tako legenda kaže da su istarske gradiće Grožnjan, Roč, Završje, Motovun, Sovinjak i Vrh sagradili divovi koji su u Istri živjeli i prije ljudi. Najveći je bio div Dragonja, kojeg su još zvali i orač jer je zaorao brazdu od Ćićarije prema moru, kojom je zatim polako potekla rijeka a on ju je nazvao Mirnom.
Zaorao je on još jednu jer su ga to zamolili stanovnici središnje Istre a rijeku koja je tom brazdom potekla nazvao po sebi, Dragonja. Kad mu je već tako dobro išlo želio je on i treću kod Pazinskog kaštela ali taman kad je krenuo, na prozoru se pojavila jedna Pazinka i počela mu se rugati. Dragonja se s pravom uvrijedio i otišao neobavljena posla a pod Pazinom se nastavila skupljati voda. Uspaničeni stanovnici dozivali su diva da se vrati a on je od ljutnje samo lupio nogom, zemlja se rastvorila i tako je nastala Pazinska jama. Za to su vrijeme ostali divovi zauzeli svaki svoje brdo i dodajući jedan drugome teško kamenje napravili na svakom brdu po jedan gradić.
Kad su Motovun, Grožnjan, Sovinjak, Završje, Roč i Vrh bili gotovi ostalo im je još nekoliko "kamenčića" pa su odlučili napraviti najmanji grad na svijetu- Hum.
I uistinu, nijedno objašnjenje nije toliko dobro kao ovo divovsko, jer kad svratite u Završje ili još bolje Motovun sva čarolija postaje stvarna. Moj savjet, obiđite istarske gradiće biciklima, područje kojim je nekad prolazila Parenzana ( stara željeznička pruga na relaciji Trst- Poreč ) danas je jedna od najljepših biciklističkih staza u Istri. Šarm stare Parenzane i mističnost danas pomalo napuštenog Završja ali i jako živog Motovuna ili Roča, odvest će vas u neko drugo vrijeme. Vrijeme divova i bajki.
Nevena Rendeli
Tags:
#priroda
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku