Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Sport
Istra

Parenzana: Put zdravlja i prijateljstva

Starosjedioci Istre još danas pamte legendarnu prugu Parenzanu, od 1902. pa do 1935. godine ključni prometni pravac za transport poljoprivrednih proizvoda sjeverozapadne Istre.

Projekt »Parenzana: Put zdravlja i prijateljstva«

Iako već mnogo desetljeća izvan funkcije, Parenzana je poslužila kao inspiracija za novu turističku atrakciju te su Istarska županija, Upravni odjel za turizam i Udruga za obnovu željeznice Poreč-Kopar-Trst su na stotu obljetnicu otvorenja pruge 2002. godine pokrenuli značajan projekt »Parenzana: Put zdravlja i prijateljstva« promičući nekadašnju prugu u biciklističku i izletničku trasu neizrecivih ljepota koja može dodatno upotpuniti blagodati vašeg odmora u regiji Umag-Novigrad.
Od početka projekta do danas, cijela je trasa uređena i označena, tuneli su osvjetljeni a na mostovima i vijaduktima postavljene su zaštitne ograde. Mali multimedijalni muzej posvećen Parenzani uređen je u Livadama a  u Vižinadi je postavljena maketa lokomotive Parenzane u prirodnoj veličini.

Upoznajte Parenzanu biciklom

Kako je grad Buje bio početna stanica s koje su prvi vlakovi Parenzane krenuli prema Trstu, odnosno Poreču, tako su i biciklistički putevi podijeljeni na dva smjera:

Trasa Parenzane iz Buja prema Savudriji i granici sa Slovenijom

Put prema slovenskoj granici započinje na željezničkoj postaji Buja te, prolazeći pored malih mjesta i istarskih sela Volpija, Kaldanija, Specijarija, Markovac, Valica… kroz šume i poljane vodi prema Savudriji. Pri kraju trase, a prije same granice, znamenit je dugi spust k moru, s prekrasnim pogledom na Piranski zaljev.

Trasa Parenzane iz Buja preko Grožnjana i Motovuna prema Vižinadi

Odlučite li se pak na vožnju put Vižinade, start je ponovno željeznička stanica u Bujama, no u tom slučaju trasa vodi prema ‘gradu umjetnika’, Grožnjanu, prema impresivnim vidikovcima, Motovunu i dolini rijeke Mirne. Na ovome dijelu trase česti su tuneli, nadvožnjaci i ruševine, nekadašnji »krvotok« Parenzane…

Pješaćenje Parenzanom

Ukoliko više volite pješaćiti nego voziti biciklu, do zanimljivih djelova Parenzane možete doći i pješice. Auto možete ostaviti u neposrednoj blizini najinteresantnijih djelova pruge – tunela i vijadukata.
  • U mjestu Valica - nalazi se kuća nekadašnje željezničke stanice koja se zvala Savudrija. U blizini se nalazi turističko naselje Kanegra i makadamska cesta kojom je nekada išla željeznica. S ceste se pruža prekrasan pogled na Piranski zaljev i Sečovljanske solane.

  • Mjesto Stanica kraj Grožnjana - pješice možete doći do zazidanog ulaza u tunel ispod Vrha Romana ili do ulaza u tunel Kalcini.

  • Sv. Stefan pored mjesta Kostanjica - iz mjesta Biloslavi (10-15 min. pješaćenja) pruža se prekrasan pogled na cijeli kraj. Desno u smjeru Završja (oko 1 km), nalazi se 69 metara dugi tunel Kostanjica. Pješice možete posjetiti i dva kraća tunela, veliki vijadukt Završje, Vijadukt Antonci, impresivni vijadukt Oprtalj te mnogo drugih zanimljivih lokacija. Više informacija doznajte ovdje.
     

Preuzmite bike vodič sjeverozapadne Istre te pronađite stazu  koja najviše odgovara vašim zahtjevima.

Bike e-book

  • Neka vas naš vodič provede kroz:

  • destinaciju za bicikliste svih profila

  • biciklističke staze koje vode u istraživanje i avanturu

  • biciklističke događaje na koje ćete željeti vratiti se prije nego što završe

Tags:
#biciklizam
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image