Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Kako se lovi lignja

Ako šećući obalom u daljini ugledate barku čije je svjetlo okrenuto prema moru hladnom od jesenjih bura, gledate ribare kako po starinski love lignje na peškafondo, trzajući mamac gore-dolje na udici opterećenoj olovom, da izgleda živo, jer i lignja je ribar. Kad zagrize, morate je brzo povući, jer ako uhvatite samo krak, ona će vas pošpricati crnilom dok nestaje u dubini.

Svježe, samo na ribarski

Ako vam uspije uloviti je, možete je pripremiti isti tren, na ribarski, u šporko, na gradele ili na tavi, ali njen pun potencijal otkrivate tek kroz stotine punjenja, u dobrom rižotu s kapljicom prošeka, i na još more načina, uvijek slasne i mekane, sočne i raskošne.

Lignje se jedu u cijelom svijetu

Jedu se lignje u cijelom svijetu jednakim tekom, od ljutog Sečuana, do dalekog Meksika, u Indiji, pa i Kaliforniji. U nas najčešće petkom, ulovljene na peškafondo – delicija. Dobra domaća lignja može dosegnuti i preko kile, nahraniti i više od jedne osobe. Kad naletite na nju, jedite s dužnim poštovanjem, ipak je riječ o miljenici.

Što je bilo prije, lignja ili kalamari

Prvo joj ime dolazi od latinskog naziva lolligne ili loligo, koje iskrivljeno lokalnim korištenjem postajne lignja, dok je drugo, kalamari, poznato od stare antike na cijelom Sredozemlju, kojim se šire jata ovih glavonožaca u lovu na sitnu ribu.

Od listopada do veljače

Lovi se lignju u ovom našem moru oduvijek. Najviše od listopada, pa tamo negdje do veljače, dok je more hladno, i najbolje ih je jesti baš u to doba, kad je meso puno, sočno. No, ako vas ponude lignjama van sezone, nemojte odbiti. Ima njih uvijek, samo odu u duboko, gdje se ne mogu loviti peškafondom. I ništa ne gube smrzavanjem.

Kako očistiti lignju

Ako nikad niste spremali lignju, nije ih teško očistiti. Uhvatite je za glavu i trup te povučete, ali u staroj odjeći kako vas ne bi pošpricala tintom kojom u prirodi plaši neprijatelje. Utrobu dobro isperite, jer znaju biti pune pijeska s dna, i nemojte se iznenaditi ako u njoj pronađete koju cijelu srdelu. Odrežite krakove, oni će vam dobro doći za razne nadjeve. Možete ih popržiti na malo maslinova ulja s krušnim mrvicama, peršinom i češnjakom, pa skuhati u rajčicama ili samo ispeći preko krumpira.

Koje vino uz lignje

Ako vam ne pada na pamet čistiti ih, razumijemo i to. Okruženi ste dobrim konobama gdje će vam poslužiti savršene lignje na razne načine. Ako nas pitate, uz njihov delikatan i blago slatkast okus odlično idu bijela ili rosé vina. Uslast!
Tags:
#jadransko more
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku