Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

Recept za zimu: Napravite liker od istarske rakije

24.11.2023.
by Jurica Grosinger
Icon
Podijeli
Biska, ruda, medica, teranino, komovica, travarica i brojne druge rakije i likeri omiljena su pića koja ćemo popiti kao aperitiv ili digestiv, odnosno tzv. ljutom rakijom pripremit ćemo se za ukusan obrok, dok ćemo slađi alkoholni napitak, tj. liker izabrati na kraju obroka, a sve u vidu dodatne pomoći probavi.
Rakija se od davnina koristi kao baza istarskih likera i služi za izvlačenje ljekovitih sastojaka, fitonutrijenata iz voća i bilja koje poput blaga raste po voćnjacima, ali i šumama i poljima sjeverozapadne Istre, koju toliko obožavam(o).
Slatki likeri nas, krcati antioksidansima, štite od slobodnih radikala, zaokružuju slasne obroke i potiču probavu hrane, posebice ako poput mene pojedete koji zalogaj više. Ovaj vam put donosim vlastiti recept za, zimskim suncem obojen domaći liker, baziran na jednoj od najpoznatijih i najljekovitijih istarskih rakija – biski.

Osunčana biska

Volim zdravu i blagu gorčinu biske, posebice ako je pijem kao aperitiv, no želja mi je bila postići piće koje bi se moglo piti prije, ali i poslije jela kao digestiv i tako dulje uživati kako u bajnom okusu, tako i u blagodatima biske. Dragi moji, danas spajamo bisku i limoncello! Da, dobro ste pročitali, ove, 2023. godine odvažit ćemo se u nove okuse i svima staviti osmijeh na lice.
Dakle, recept je vrlo jednostavan.
  • Treba vam deset limuna, nešpricanih, naravno. Zatim, tri decilitra vode, sok jednog manjeg ili srednjeg limuna (ovisno o tome koliko kiselo volite), 200 grama šećera i jedna litra biske koja je bazirana na lozovači.

  • Oprani i osušeni limun pažljivo ogulite – unutarnji dio kore ne smije imati bijelih dijelova po sebi jer je biska dovoljno gorka sama po sebi. Koricu limuna stavite u veliku staklenu bocu i prelijte biskom, dobro zatvorite i ostavite dva do tri tjedna. Povremeno promućkajte bocu, ali ne otvarajte.

  • U trećem tjednu prokuhajte vodu u koju ste dodali limunov sok i šećer. Kada se šećer otopi, sasvim ohladite dobiveni sirup. Odstajalu bisku s limunovom koricom dobro pomiješajte sa šećernim sirupom pa procijedite i prelijte u manje boce.

To je to, vaša osunčana biska je gotova. Držite je u hladnjaku ili zamrzivaču i pijte kada god vam zatreba doza sjeverozapadne Istre ili  – još bolje – kada planirate posjet ovoj destinaciji.

Autor

Jurica Grosinger

bloger, web i TV kolumnist već više od petnaest godina, a radi na brojnim domaćim i inozemnim projektima. Piše sadržaje, radi kao osobni trener i dijetetičar te smatra cjeloživotno učenje krucijalnim za bolji život. Voli živjeti mediteranski način života ispunjen dobrom hranom, obitelji i prijateljima.

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku