Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Aromatični svijet istarskih rakija

Jedna prije obroka, a jedna uz kolače, aromatične istarske rakije toplo dočekuju i srdačno ispraćaju svakoga gosta kao autentični simboli tradicionalne istarske gostoljubivosti.
Baza svih istarskih rakija i likera je lozovača ili komovica, žestoko piće dobiveno destilacijom vinskog dropa, no nabrojiti sve njezine okuse, kombinacije i varijacije, uzaludan je posao. Gotovo sve što raste na plodnoj istarskoj zemlji može završiti u čašici tog neodoljivog eliksira koji je stoljećima u domaćinstvima služio kao čarobni lijek za sve bolesti i stanja, a danas je nezamjenjiva ikona istarske gastronomije i dobrodošlice. Međutim, bez obzira na neopisivo snažnu konkurenciju, na postolju ima mjesta samo za tri...

Istarsko veliko trojstvo

Biska, ruda i medica tradicionalne su istarske rakije za koje uvijek mora biti mjesta na stolu u svakom kućanstvu.
Biska nastaje dodavanjem macerata bijele i žute imele, žutosmeđe je boje, bogate biljne arome i ugodno gorkasta okusa koji otvara tek, a zlobnici će reći i da raspliće jezik.
Ruda se dobiva namakanjem nadzemnih dijelova biljke rude. Prepoznatljiva je po svojoj gotovo fluorescentno zelenoj boji, a slavna pak po svojim ljekovitim svojstvima pa će vam je domaćini obvezno ponuditi ako se žalite na želučane smetnje.
Medica se spravlja dodavanjem meda u komovicu ili lozovaču. Blistavom bojom i gustom teksturom nalik je tekućem zlatu, obvezno se služi hladna i svojim opojno slatkim, medenim okusom daje početnu, ali i završnu notu svakom tradicionalnom istarskom obroku.

Rakije od svega, rakije za sve

Avantura tu tek počinje. Opojni vinski teranino, osvježavajuće gorki rogač, raskošne palete okusa i mirisa smokve, prpošno kiselkaste i neodoljivo slatke note višnjevače, uzbudljivo trpka divlja jabuka, neodoljivo aromatična menta, okrepljujući šipak, zamamni limoncello, sve moguće vrste bobičastog voća... u Istri postoji rakija od svega pa ne treba čuditi što odnedavno možete probati i vrhunske rakije s vječnim klasicima istarske gastronomije kao što su tartufi, šparuge i masline.
Teško je nabrojiti, a kamoli probati sve neodoljive okuse istarskih domaćih rakija, ali vrijedi barem pokušati, zar ne? Živjeli!
Tags:
#istarske delicije
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku