Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate

Oprtalj: Otkrijte mali gradić u srcu Istre

11.08.2023.
by Leo Bazjak
Icon
Podijeli
Smješten među brežuljcima Istre, šarmantni gradić Oprtalj s bogatom poviješću i slikovitim krajolicima polako, ali sigurno, privlači pažnju turista. U ovom intervjuu imamo priliku zaviriti u razmišljanja Lea Bazjaka, direktora turističke zajednice Oprtalj.
Koje biste znamenitosti preporučili posjetiti u Oprtlju?
Kada se nađete u Oprtlju, preporučljivo je prošetati ulicama grada koje vode do Trga sv. Jurja na kojem se nalaze istoimena crkva i zvonik. Neizbježno je kročiti u drevnu lođu na samom ulazu u grad, nasuprot gradskih vrata, iz koje se pružaju predivni pogledi. Posebno je slikovita i aleja čempresa koja vodi do ulaza u Oprtalj sa strane Sv. Lucije.
Koja su najposjećenija mjesta u Oprtlju i njegovoj okolici i zašto?
Najposjećenija mjesta osim samog Oprtlja su Livade i Zrenj. Oprtalj je izrazito posjećen zbog bogate povijesti, šarmantnog položaja na brežuljku i arhitektonske baštine. Mjesto Livade nadaleko je poznato po tartufima koji su mu priskrbili titulu svjetskog centra tartufa, ali i zbog Muzeja Parenzane. Zrenj također nudi predivne vizure, čist zrak, i slovi kao jedno od mogućih mjesta rođenja svetog Jeronima. Sva ova mjesta krase tipične istarske konobe i agroturizmi u kojima se može uživati u specijalitetima ovoga kraja, a imamo i brojne proizvođače vina, maslinovog ulja, meda i tjestenine kod kojih se mogu kušati i kupiti domaći proizvodi.
Koje se manifestacije održavaju u Oprtlju tokom godine?
U samom se Oprtlju u lipnju održava Festival vatre koji slavi nekadašnje običaje paljenja krijesa i magično je iskustvo za sve ljude koji uživaju u drevnim ritualima. Krajem kolovoza u Zrenju nas uveseljavaju melodije harmonike na Susretu harmonikaša. U listopadu se vraćamo u Oprtalj na Kestenijadu, da bi se nakon nje spustili u Livade na TuberFoodFest.
Oprtalj je poznat po prekrasnom krajoliku koji nerijetko posjećuju biciklisti i šetači. Možete li preporučiti najbolje rute za šetnju i biciklizam u okolici Oprtlja?
Šetnja Oprtljem i njegovim cestama i puteljcima neizbježna je aktivnost za sve koji se zateknu u ovome kraju. Ulice Oprtlja mame na istraživanje, krijući mnoge artističke kutke koje će osobito cijeniti ljubitelji umjetnina. Lijepo je prošetati cestom koja od Oprtlja vodi do Svete Elene jer nudi uživanje u jednom od najljepših pogleda u Istri. A jedan od nezaobilaznih aduta je popularna pješačka i biciklistička staza Parenzana kojom je nekoć prometovao vlak, a danas rekreativcima pruža obilje magičnih panorama kao najatraktivnija staza ovoga područja.
Koje su najbolje lokacije za ljubitelje fotografije u Oprtlju? Koje su najfotogeničnije znamenitosti ili uličice?
Najpopularnije lokacije su lođa, mala lođa, Trg sv. Jurja, vidikovac Sv. Elena i drvored čempresa. No, to su samo neke od omiljenih. Pažljivo oko pronaći će još bezbroj kutaka, šarenih pročelja i skulptura koje će poželjeti ovjekovječiti fotoaparatom.
Koje je najbolje vrijeme za posjet Oprtlju? Postoje li neka razdoblja u godini kada je grad posebno atraktivan?
Oprtalj je čaroban u proljeće kada procvate zelenilo i grad se ispuni mirisima. Ljeti je to šarmantno mjesto za predah od turističkih gužvi na obali. Ujesen se oboji u šareno ruho i prožme ga neka posve drugačija, smirujuća energija. Čak i zima u Oprtlju ima svojih čari za ljude koje privlači tišina i iscjeljujuće prirodno okruženje.
Koje je vaše omiljeno mjesto u Oprtlju i zašto?
Moje omiljeno mjesto je lođa, kao prostor koji je oduvijek bio mjesto susreta i okupljanja. Nekoć su se stanovnici ondje sastajali kako bi se upoznali s događanjima i novostima samoga mjesta i okolice, ondje se odavala počast zaslužnim pojedincima, proslavljali su se sretni i tužni trenuci. Lođa je prostor koji opstaje u vremenu…

Autor

Leo Bazjak

Načelnik Općine Oprtalj

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image