Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image

5 stvari koje trebate znati o Brtonigli

01.06.2022.
by Tomislav Hrastovčak
Icon
Podijeli

Brtonigla… Ime joj možda nije lako izgovoriti, ali zato će vas lako osvojiti na prvu! Slikovita arhitektura, bogata kulturna baština i vrhunska vina samo su neki od zaštitnih znakova toga šarmantnoga istarskoga gradića koji svakako trebate posjetiti čim vam se pruži prigoda za to.

Stavili ste Brtoniglu u svoj planer putovanja? Izvrsno, a sada dopustite da podijelim s vama nekoliko zanimljivih činjenica o tom gradu koje će vam samo povećati iščekivanje prvog susreta s njime!

Kako je Brtonigla dobila ime?

Brtonigla se u pisanim dokumentima prvi put spominje u 13. stoljeću pod imenom Ortonegro, što potječe od rimskoga naziva hortus niger, odnosno crni vrt. Smatra se kako je svoje upečatljivo ime dobila po boji tla koje prevladava u okolici grada.

Tko je zaštitnik grada?

Sv. Zenon ranokršćanski je biskup iz Verone koji je živio u 4. stoljeću, a Brtonigla ga slavi kao svoga sveca zaštitnika. Po njemu je nazvana velebna župna crkva sagrađena u 19. stoljeću, a koju ćete izdaleka prepoznati po žutoj boji pročelja i crvenome tornju.

Koje su četiri vrste zemlje u Brtonigli?

Na području Brtonigle zastupljene su sve četiri vrste istarskoga tla – crvena, crna, bijela i siva. Na temelju te prirodne posebnosti razvijen je zanimljiv vinski projekt “4 zemlje – 4 vina” u sklopu kojeg su na sve četiri vrste tla zasađene autohtone sorte malvazija i teran. Pritom su iste sorte uzgojene na različitim vrstama zemlje dale različita, ali podjednako kvalitetna vina. U plodovima tog uspješnog projekta možete uživati kod lokalnih vinara po kojima je Brtonigla nadaleko poznata.

Koji je poznati umjetnik ovdje živio?

Slikar i kipar Aleksandar Rukavina jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, a dio života proveo je u Brtonigli. Od 1989. godine u gradu djeluje memorijalna galerija koja nosi njegovo ime, a koju možete posjetiti u ljetnim mjesecima ili uz prethodnu najavu lokalnom turističkom uredu.

Što se događa u Brtonigli?

Brtonigla redovito organizira zanimljiva događanja, a u nekima možete uživati već ovaj mjesec! Ako volite dobru kapljicu, a ni slatko vam nije mrsko, svakako posjetite Festival čokolade i vina sredinom veljače. Rekreativcima će pak zasigurno biti zanimljiva tradicionalna utrka Brtonigla Adventure Trek koja se održava u isto vrijeme. A to je tek početak bogatog programa događanja koji vas očekuje tijekom cijele godine!!

Dobrodošli u Brtoniglu, sigurno ćete joj se vraćati opet i opet!

Autor

Tomislav Hrastovčak

Tomislav Hrastovčak radi kao content manager, a u slobodno vrijeme gleda puno filmova te čita knjige i stripove. Voli istarsku kuhinju i veliki je ljubitelj maslina.

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku