Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Jedinstvena kripta novigradske župne crkve

U crkvenoj arhitekturi, kripta je naziv za kamenu prostoriju ispod poda crkve, koja se koristila kao kapelica ili mjesto za čuvanje relikvija.

Povijest kripti

Kripte vuku podrijetlo od katakombi, podzemnih tunela i prostorija iz prvih stoljeća nove ere, u kojima su rane kršćanske zajednice služile obrede i pokapale svoje pokojne. Kasnije se kripte grade i u crkvama, služeći kao prostori za grobnicu sa sarkofagom ili lijesom. Isprva su se nalazile ispod kora, no graditelji ih kasnije smještaju i ispod broda ili transepta.

Kripta Sv. Pelagija jedina je povijesna kripta u Istri

Tajanstvena i pomalo zastrašujuća, kripta novigradske župne crkve sv. Pelagija i sv. Maksima jedina je povijesna kripta u Istri i jedna od malobrojnih u Hrvatskoj. Građena je po uzoru na onu u Akvileji, što je istraživačima kulturnih spomenika omogućilo da je datiraju u karolinško doba, na prijelaz iz 8. u 9. stoljeće, i time još jednom potvrde važne veze srednjovjekovnog Novigrada s Franačkom državom i karolinškim kulturnim krugom.
Novigradska kripta zapravo je dvorana na četiri stupa, ima križne svodove, a do nje su s bokova glavnog broda vodila dva uska stepeništa. U njoj se nalazio sarkofag s relikvijama gradskog zaštitnika sv. Pelagija, ranokršćanskog mučenika koji se prema legendi ni na mukama nije želio odreći svoje vjere.
Tijekom posljednjih istraživanja i restauracije od 1996. do 1999. godine u kripti su pronađeni i brojni srednjovjekovni kameni spomenici koji se danas čuvaju u muzeju Lapidarium.
Tags:
#povijest
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image