Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje

Život uz more i rijeke

Geografski položaj sjeverozapadne Istre uvelike je odredio povijesna i gospodarska zbivanja na ovom dijelu poluotoka te oblikovao živote stanovnika.

Gotovo u potpunosti lišeno industrije, zeleno i plavo područje Umaga i Novigrada do danas živi u skladu s prirodom, ritmom koji zadaju dvije rijeke i morsko prostranstvo. Rijeke, kao stalni izvor inspiracije i novih ideja te more, kao dio velikog Mediterana i plavog prostranstva iz kojeg se rodila otvorenost i kozmopolitski duh žitelja.

Prirodne granice sjeverozapadne Istre

Prirodne granice ovog područja čak su s triju strana vodene:

  • s južne strane smjestila se Mirna, najdulja istarska rijeka,
  • sa sjeverne Dragonja, ujedno i granica prema susjednoj Sloveniji
  • sa zapadne je strane treća vodena barijera, Jadransko more

Svaka od njih ostavila je svoj trag, pridonoseći kompleksnom identitetu i običajima regije.

Rijeka Mirna – najduža rijeka u Istri

Rijekom Mirnom nekoć se plovilo duboko u unutrašnjost Istre. Danas je presijeca nekoliko mostova, privlači riječne ribiče te zbog svoje blage naravi postaje sve zanimljivija izletnicima i sportašima. Iz podzemnih izvora što napajaju rijeku brojna se domaćinstva opskrbljuju pitkom vodom.

Mirna je stvorila i prave ekosustave. Na njenom ušću u Jadran kraj Novigrada obitava više od 200 vrsta ptica, polovica svih poznatih vrsta u Europi dok je na njenim nanosima izrasla raskošna Motovunska šuma, rijedak dragulj prirode na čitavom Mediteranu.

Na Dragonji i njenim pritocima nekoć je bilo mnogo vodenica, starinskih mlinova koje je pokretala snaga vode.

Napokon, i pečat plavog Mediterana vidljiv je na svakom koraku, u flori mediteranskog tipa te posebnoj vezi koju ovaj kraj gaji s maslinom i vinovom lozom.

Tags:
#priroda i okoliš
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku