Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Wellness i more
SZ Istra

Uvale sjeverozapadne Istre

Razvedena obala sjeverozapadne Istre puna je uvala i zaljeva u kojima su se smjestile predivne plaže, mnoge nagrađene Plavom zastavom, kao i oku ugodna mjesta. Idealne su za opušten odmor uz pogled na plavu pučinu, u hladu šumaraka, dok će oni avanturističkog duha zasigurno krenuti u istraživanje njihovih skrivenih kutaka.

Niz savudrijsku obalu

Na samome “rogu” Istre smjestila se Savudrijska vala, ispresijecana brojnim manjim uvalama. Na području zaljeva nalaze se i Kanegra koja će se posebno svidjeti ljubiteljima zelenila i šljunkovitih plaža. Ovdje leži i naselje Crveni vrh sa specifičnom plažom napravljenom od betonskih konstrukcija, a s koje puca upečatljiv pogled na Piranski zaljev.

Umaška “zona”

Kada se od Savudrije spuštamo prema Umagu, prolazimo kroz slikovite zaljeve Zambratije i Katora, a duž obližnjega resorta Stella Maris prostire se nadaleko poznata pješčana plaža Laguna, smještena u prostranoj uvali koju krase zeleni borovi. Uz sjeverni rub Umaga, na prirodnom poluotoku leži naselje Punta, s gradskom plažom popularnom među obiteljima s djecom. Spuštanje prema jugu vodi nas kroz uvale Svetog Pelegrina, Finide, Lovrečice te Parka Umag, čija zelena oaza svake sezone privlači brojne ljubitelje kampiranja.

Novigrad i prema ušću Mirne

Nastavak puta u smjeru juga približava nas Novigradu. Najpoznatija uvala novigradskog područja svakako je Dajla-Karigador. Nekad luka u kojoj se ukrcavalo hrastove trupce za Mletačku republiku, Karigador je danas idealna destinacija za ljubitelje opuštanja i mirnije ljetne atmosfere. Između Novigrada i Rta Kastanija leži uvala Mujela, bogata kamenim i stjenovitim plažama. I sam Novigrad poniknuo je u uvali, a u njegovu susjedstvu je i ušće rijeke Mirne u kojem su stanište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste, pogotovo ptice. Patke, labudove i ostale pernate stanovnike zasigurno ćete uočiti tijekom vožnje preko mosta Antenal na ušću.
Tags:
#obale i plaže
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku