Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Wellness i more
Umag

Plaža Laguna Stella Maris

VLAKOM NA PLAŽU

Dječjim vlakićem vozim se tri kilometra od centra Umaga. Idem sam na kupanje u Lagunu. Taj me vlak svaki put vrati ravno u djetinjstvo, jer tu je sve za djecu, počevši od velikog, ludog gumenog otoka za zabavu, klizanje, skakanje.
Silazim s vagona pored zelenog resorta Stella Maris u čijem sklopu je i plaža Laguna. Odmah pored plaže nalazi se i parking za odrasle koji više vole automobil od vlakića. Van sezone parkiranje je besplatno.

UVIJEK MALO BOLJE

Umjetna laguna vizualno je uklopljena u podnožje ATP stadiona „Goran Ivanišević“, gdje se održava najstariji i najprestižniji teniski turnir u Hrvatskoj. Oko plaže pojas mirisnih borova zaklanja je od ulice. Istrijani znaju kako se to radi, zaključujem po tko zna koji put. Uvijek malo bolje nego ostali.

SVI SU DOBRODOŠLI

S ručnikom preko ramena i knjigom pod rukom kružim sunčanom obalom. Ma, iznajmit ću ležaljku - udobnost je bitna za uživanje u pogledu, koji je prepun ljepote u svakom od 360 stupnjeva.
Most odvaja ulaz u lagunu od otvorenog mora. U centru je plutajući otok s toboganima i jastucima za skakanje. Spasioci i prva pomoć budno paze, ali prave opasnosti nema.
Laguna je prije svega obiteljska plaža. Plitka je, većinom od kamenih oblutaka, a na nekim mjestima su betonski platoi za sunčanje. More je modro čisto, kao na otvorenoj pučini, što potvrđuje i prestižna plava zastava istaknuta na jarbolu.

FINA KAVA I KOKTELI

Odmor je jutros hladovina s knjigom i kava nadomak ruke. Espresso je najbolji kilometrima uokolo. Nakon nekoliko dugih plivačkih dionica nagrađujem se sočnim hamburgerom. Ima u ponudi i druge fine klope: palačinke, svježe voće i povrće, sladoled. U poslijepodnevnim satima, najviše mi prijaju kokteli. Koji su apsolutni hit.

GUSARSKI BROD

U sklopu resorta moguće je iznajmiti bicikle, banane, opremu za ronjenje, jedrenje i surfanje, jet-ski, para-sailing i mnogo toga još. Odbojkaški i teniski tereni, trampolini, mini golf sve je tu. Ako ste raspoloženi otkriti neku tajnu turu po Istri, tu je i Istra Experience info punkt.
Od svega ja sam na kraju odabrao šetnju sjeverno od plaže, do bazena s kloriranom morskom vodom i pogledom na otvoreno more. U njemu je usidren gusarski brod koji je doplovio tu ravno sa Kariba. Oko broda traje neprekidna vriska, smijeh i veselo tapkanje nogu. Vojski malih gusara nikada ne dosadi brodski tobogan. A i veliki gusari dođu na svoje.

ŽIVA SVIRKA

Predvečer, zapadni deckovi rumene se u sutonu. Nakon zalaska sunca mjesečina uskoro ispuni barove. Svaku večer neka svira uživo.
Za povratak u Umag odabirem biciklu preko Park and Ride usluge. Idealne su za istraživanje grada i okolice. Ipak, biciklu moram vratiti na neku od raspoloživih postaja do ponoći pa večeras nema tulumarenja do dugo u noć. Okrećem pedale i već sanjam krevet. Nakon cijelog dana na plaži jedva čekam zaspati.
AUTOR: Nenad Vukušić
Tags:
#obale i plaže
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku