Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

U lovu na tartufe

Suho istarsko zlato
Usred tamnih, gustih hrastovih šuma sjeverne Istre, tik pod plodnom zemljom, skriva se nešto što lokalni stanovnici često nazivaju suhim zlatom. Ta podzemna gljiva po imenu tartuf, na čiju samu pomisao već rastu zazubice, jedinstvena je na našem srcolikom poluotoku. Ovdje rastu dvije vrste tartufa: crni i, nešto pikantniji, prvoklasni bijeli tartuf, premda je Istra, što se tartufarstva tiče, još uvijek u sjeni njenih europskih susjeda.
Ove mahom nedostupne gljive još su uvijek dobro čuvana tajna od ostatka tartufarskog miljea, a u Istri su već stoljećima meta treniranih lovaca i njihove vjerne pseće svite. Kamenito i stjenovito tlo te mediteranska klima pružaju savršene uvjete za rast tartufa. Posebno im pogoduje klima u blizini Motovunske šume koju su poznavatelji ove izvanredne namirnice prozvali „prijestolnicom tartufa“. Iskusni lovci na tartufe od rujna do studenoga češljaju šume prateći tragove svojih dobro istreniranih pasa koji mogu nanjušiti snažan miris ovih ukusnih plodova pod zemljom. Svaki put kad svoje vlasnike usmjere prema nagradi, dobivaju neku poslasticu za uspješan pronalazak suhog istarskog zlata. Tartufi se zatim prodaju i koriste u lokalnim konobama ili izvoze na međunarodno tržište. Neki restorani u Istri čak sami traže svoje tartufe!
Želite zaviriti iza kulisa i iz prve ruke doznati kako izgleda lov na ove dragocjene gljive, ili biste radije samo uživali u jelima prožetim mirisnim bijelim ili crnim tartufima? Obje su vam opcije dostupne u sjeverozapadnoj Istri! Kulinarske inovacije trenutno su na samom vrhuncu s obzirom na to da se popularnost tartufa u Hrvatskoj snažno povećala, što je poticaj lokalnim restoranima da eksperimentiraju s korištenjem ovog vrlo traženog sastojka. Bez obzira na to jeste li raspoloženi za fuže (ručno rađenu istarsku tjesteninu) s tartufima ili biste radije probali škampe s tartufima ili čak sladoled s infuzijom tartufa, Istra je savršena destinacija za kušanje ove vrhunske delikatese. Osjećate li već glad za Istrom?
Tags:
#tartufi
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku