Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Grožnjan

Šuma Kornarija

Najpoznatija šuma sjeverozapadne Istre prostire se na površini od 160 ha uz selo Marušići nedaleko od Momjana. Ime joj je Kornarija i posebno je omiljena među biciklistima jer njome prolazi nekoliko atraktivnih biciklističkih staza.
Kornarija je kao i druge poznate šume u Istri za vrijeme mletačke vlasti bila cijenjena zbog kvalitetne hrastovine koja je služila za potrebe Arsenala u Veneciji. Nakon neuspjelog pošumljavanja listopadnim drvećem, sredinom 19. st. u njoj je posađen crni bor. Bila je to pionirska vrsta koju je uveo šumar Josip Koller.
Danas u Kornariji obitavaju šumske zajednice hrasta medunca i bijelog graba te hrasta medunca i crnog graba. Prisutni su i cer, pitomi kesten i obični bor, a crni borovi visoki su i do 30 m. Crni bor je nakon proteka 150 godina od sadnje dao zadovoljavajuće rezultate i stvorio preduvjete za povratak autohtone vegetacije.
Kao i cijela Općina Grožnjan, Kornarija je atraktivna pješačka i biciklistička destinacija, a šumom danas  gospodari Šumarija Buje.
Tags:
#prirodne ljepote
#priroda i okoliš
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku