Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Ribarska tradicija Novigrada

Ono što Novigrad čini neodoljivo autentičnim je da ovdje još uvijek možete zateći ribare kako krpaju mreže na obali zbijajući šale jedni s drugima, ili pak zamišljeni stoje po strani, s dubokom borom na čelu. Od antike do danas, njihovo raspoloženje diktira ista konstanta: sinoćnji ulov.
Stoljećima je ribarstvo prehranjivalo grad, a i danas je važna odrednica lokalnog života i prosperiteta. Turizam je doduše preuzeo primat, no ostaje vezan za ulov novigradskih ribara iz čijih se mreža opskrbljuju lokalni restorani i konobe. Njihovi se jelovnici mahom oslanjaju na ribu i morske plodove koji oduševljavaju nepca brojnih posjetitelja.
Snažna ribarska flota
U Novigradu je danas registrirano tridesetak obrtnika koji se bave ribarstvom, a ribarska je flota sastavljena većinom od koćarica koje se uglavnom bave ulovom školjaka i muzgavaca. Manje je brodica koje love list i bijelu ribu mrežama stajačicama. Novigrad je s 48 dozvola za gospodarski ribolov i dalje vrlo jak u Istri, a ima i konstantu ribolovnih aktivnosti te male oscilacije u ulovu. Za Novigrad je značajan i širok raspon riba i školjaka koje se love u odnosu na znatno veće obalne gradove u regiji i šire.
Stoga ako dolazite u Novigrad, svakako stanite na rivu gradske lučice Mandrač, nekadašnje središte života lokalnog stanovništva, i izbrojite uredno posložene ribarske brodice. Odmah će vam biti jasno zašto je Novigrad opstao i razvijao se upravo zahvaljujući ribarskoj tradiciji.
Očuvanje ribarske tradicije
Šećući gradskom rivom, pozornost će vam privući digitalni info totemi koji pričaju priču o novigradskoj ribarskoj tradiciji na četiri strana jezika. Na pet mjesta u Novigradu ovo sredstvo prenošenja informacije suvremene tehnologije upoznat će vas s povijesti ribarstva Novigrada, pokazati vam crno-bijele fotografije drugačijeg, a istog Novigrada, u kojem je ribarstvo značilo preživljavanje. Ispričat će vam i anegdote ribara te prikazati nekoliko minuta video spota s najvažnijim činjenicama o povijesti jedne posebne ljubavi prema moru, svom zanimanju i rodnom kraju. Kraću verziju priče pogledajte ovdje, a dužu, s pričama ribara, pronađite na našem YouTube kanalu.
Sav video i foto materijal za spomenute medije, kao i tekst koji se oblikovao u zanimljivosti za stanovnike i goste Novigrada, izrađen je zahvaljujući znanstvenom istraživanju o novigradskoj ribarskoj tradiciji ta temelju kojeg će zauvijek ostati pisani trag o svemu što Novigrad veže s ribarstvom, ulovom riba i drugih morskih organizama, o ljudima koji taj posao rade to o utjecaju ribarstva na život Novigrada i njegovu osobnost. Sve je to živopisno prepričano u brošuri „Novigradska ribarska tradicija“ koja je izdana na četiri jezika, a možete je preuzeti putem ovog linka.
Ovaj dodir prošlosti i sadašnjosti omogućen je sredstvima koja je Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, dodijelila „FishINo“ projektu Turističke zajednice Grada Novigrada – Cittanova u partnerstvu s Gradom Novigradom putem natječaja Lokalne inicijative Sjeverozapadne Istre, FLAG „Pinna Nobilis“: Podmjera 2.3.1. – Potpora aktivnostima promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a. Udio sufinanciranja javnih sredstava iznosi 59.224,00€.
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku