Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Otkrijte priču o jednoj vječnoj novigradskoj ljubavi

„Gotovo svaki opis Novigrada počet će riječima ribarski grad na sjeverozapadu Istre, jer ribarstvo je tako snažno s njime prožeto da se njihova povijest gotovo i ne može razdvojiti. Ribari su oduvijek duša Novigrada, njihove ćete koćarice i danas ugledati čim kročite u luku Mandrač, a nerijetko ćete ih susresti na obali, dok zbijaju šale jedni s drugima, očiju uprtih u mreže koje probiru rukama otvrdnulim od vjetra i soli.“ – ovako počinje tekst brošure Novigradska ribarska tradicija, a riječ o  prvoj publikaciji koja čitatelju priča do sada nezapisanu priču o vječnoj sprezi Novigrada i ribarstva koja datira još od doba antike.
Trebalo je dobrih godinu dana da se napravi znanstveni rad o ključnim činjenicama iz povijesti ribarstva na području Novigrada i da se saberu priče aktivnih i umirovljenih ribara te drugih svjedoka zlatnog perioda ribarstva, tehnika ulova i sl., o povijesti i specifičnosti ribarstva na području Novigrada.
Projekt FishInNo (Fishing Tradition In Novigrad) tako je omogućio da se prvi put napiše djelo o toj tradiciji, o kojoj će sada svi moći čitati, na četiri jezika. Osim u tiskanom izdanju, brošura Novigradska ribarska tradicija dostupna je i u digitalnom izdanju te je kao PDF dokument možete preuzeti putem ovog linka.
Ovaj dodir prošlosti i sadašnjosti omogućen je sredstvima koja je Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, dodijelila FishINo projektu Turističke zajednice Grada Novigrada – Cittanova u partnerstvu s Gradom Novigradom putem natječaja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu Sjeverozapadne Istre, FLAG „Pinna Nobilis“: Podmjera 2.3.1. – Potpora aktivnostima promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a. Udio sufinanciranja javnih sredstava iznosi 59.224,00€.
Tags:
#kultura i umjetnost
#jadransko more
#romantika
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku