Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Novigrad

Priča o novigradskim zidinama

Čuvene zidine koje okružuju starogradsku jezgru simbol su zaštite i sigurnosti Novigrada. Prigrlile su i sačuvale njegovu bogatu povijest, spomeničku baštinu i tradiciju. Sagrađene su u 13. st. za vrijeme vladavine Venecije kada su služile za obranu, dok su danas omiljeno mjesto za romantične šetnje u večernjim satima.
U turbulentnim vremenima borbe Venecije i Genove za prevlast na Jadranu, Novigrad je 1270. bio primoran priznati vlast Venecije, nakon čega je započelo sustavno utvrđivanje grada. Zidine su rezultat mukotrpnog rada domaćih majstora koji su na starinski način podizali i popravljali visoke bedeme, u više navrata ojačavane okruglim renesansnim kulama.
Gdje zastati u šetnji uz zidine
Dijelovi zidina i ostaci obrambenih kula vidljivi su u ulici Mandrač, na Porporeli i u Prolazu Venecija pa ondje započnite svoje istraživanje. Zastanite na atraktivnom kamenom molu uz zidine na kojem ćete vjerojatno susresti goste kako se sunčaju, čitaju ili pecaju. To je sperone, odnosno ostatak zida u moru izgrađen u 14. stoljeću radi sprečavanja prolaza osvajača kroz plitko more.
Privući će vas i gradska loža Belveder iz 16. st., koja simbolizira otvorenost, iskrenost i srdačnost Novigrada prema svakome tko ga posjeti. Njezina arhitektonska raskoš izvrstan je primjer venecijanske arhitekture, a kao što i samo ime govori, s nje se pruža divan pogled na Jadransko more, zalaske sunca i zvjezdano nebo.
Pored lože nalazi se polukružni lučni prolaz Porta a marina koji vodi prema moru, a mnogi kažu da je ovo najljepša veduta grada. Služio je mornarima da se iz usidrenih brodova u luci Mirna lakše opskrbljuju hranom u gradu te za utovar i istovar tereta, a vi ga možete iskoristiti kao kulisu za odlične fotografije.
Planirate li prošetati uz zidine ljeti, ponesite kupaći kostim jer se privlačna šetnica koja uz njih prolazi tada pretvara u gradsku plažu. Kupanje uz pogled na ovu rijetku arhitektonsku ljepotu neprocjenjiv je doživljaj!
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku