Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Okusi Istre - proslava sv. Martina

Više od prekrasne obale

Dok mnogi posjetitelji pohode Istru zbog netaknutih plaža duž Jadranskog mora, ova boutique destinacija nudi mnogo više od predivne obale. Zađete li samo nekoliko kilometara u unutrašnjost poluotoka, pozdravit će vas raskošno zelenilo i mediteranska klima, idealna za rast dragocjenih bobica koje daju nagradama ovjenčana vina. Kao jedna od najrazvijenijih i najpoznatijih vinskih regija Hrvatske, Istra se diči s nekoliko vrhunskih sorti grožđa uključujući teran, muškat i, najvažniju, istarsku malvaziju.
Svake godine zrakom se širi slatka aroma svježe prešanog grožđa dok se prve sezonske butelje otvaraju na Martinje. Prije svečanog otvaranja boca, u vinogradima gdje se mošt službeno pretvara u vino, odvija se tradicionalni obred. Taj drevni poganski obred krštenja vina započeo je svećenik Martin u 4. st. Kako je i sam volio vino, Otac Martin želio je svoju strast podijeliti s pukom pozvavši ga na krštenje vina i tako pokrenuo tradiciju Martinja. U njegovu se čast svakog studenoga u malom povijesnom gradiću Momjanu, sjeverno od Buja, slavi fešta sv. Martina, popularno Martinje, uz svečani obred krštenja vina. Veseli vinoljupci okupljaju se u lokalnim vinogradima s glumcima u ulogama suca, biskupa, kume i kuma vina zazivajući boga dovitljivim molitvama. Vino se potom krsti, a prva butelja otvara ključem do vinskog carstva – otvaračem. Slavlje koje traje do ranih jutarnjih sati prate bogata trpeza i nepresušne zalihe vina.
Želite nam se pridružiti na fešti ove godine? Zabilježite datume 9., 10. i 11. studenoga na kalendarima ili saznajte više o ovom omiljenom lokalnom događanju na stranici fešte sv. Martina.
Tags:
#vino
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image