Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Od prehrane do ljepote - primjena maslinova ulja u svakodnevnom životu

Maslinovo ulje eliksir je Mediterana. Ono znači život i ljubav koje su maslinari sjeverozapadne Istre stoljećima pružali i davali stablima maslina, a ona su im zahvaljivala bogatim urodima iz kojih se dobivalo, i dan-danas dobiva jedno od najboljih maslinovih ulja regije i svijeta.

Prehrana s maslinovim uljem

Već i vrapci na grani znaju da hrana kuhana/pečena na maslinovu ulju ima najbolji okus, no svako će jelo imati još bolju notu na vašem nepcu dodate li mu maslinovo ulje pri samome kraju kuhanja ili tik prije serviranja. Pazite da se maslinovo ulje ne zadimi jer se onda okus i njegova nutritivna svojstva gube, a to je - najblaže rečeno - šteta. Maslinovo ulje izvrsno ide uz ribu, meso, povrće, odnosno uz juhe, variva, salate, umake, kuhana ili pečena jela.

Ljepota dolazi iz maslinova ulja

Naši su preci od pamtivijeka koristili maslinovo ulje u njezi i uljepšavanju kože, od glave do pete, što i ne čudi s obzirom na to da je maslinovo ulje krcato antioksidansima i vitaminima A, D, E i K, a oni su itekako poznati po svojim dobrobitima za očuvanje zdrave i blistave kože sa što manje bora. Dobro ga je koristiti nakon izlaganja suncu (after-sun njega), ali i u olakšanju simptoma psorijaze ili ekcema. Nanosite ga u tanjem sloju na kožu lica ili tijela, a višak nježno uklonite tapkajući ručnikom.

Zdravlje voli maslinovo ulje

Masnoće mogu biti štetne za naše zdravlje, ali ne i maslinovo ulje. Znanstveno je dokazano - i svi će se složiti - koliko je maslinovo ulje, posebice ono extra vergine, dobro za naše zdravlje.
Masne kiseline, omega-6 i omega-3, ali i mononezasićene masnoće iz maslinova ulja smanjuju upalne procese u tijelu, dok antioksidansi, kao i vitamini E i K, osim podjednake protuupalne snage, štite zdrav balans kolesterola u krvi i time nas čuvaju od bolesti srca. Neke su studije pokazale da konzumiranje maslinova ulja ne deblja, dapače, kilograme održava pod kontrolom.
Tags:
#maslinovo ulje
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku