Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Novigrad

Novigrad vas uči kako jesti zdravo

Mnogi gosti se zaljube u Novigrad zbog iznimne gastronomske scene. To znači da istovremeno uživaju u hrani i jedu zdravo jer se ovdje uglavnom nudi meni na bazi ribe i drugih morskih organizama, a dobro je poznato da su te namirnice baza zdrave mediteranske prehrane. S druge strane, tradicija pripreme takve hrane u domaćinstvima kroz desetljeća se pomalo zanemarila zbog raznih svjetskih trendova i socio-ekonomskih utjecaja. No to se ne događa samo ovdje, u bajkovitom ribarskom mjestu.
Zahvaljujući europskim sredstvima i projektu dojmljivog naziva CHE FINO – Choose Health and Eat Fish In NOvigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu, ovog proljeća je održano čak 20 radionica za djecu novigradskih vrtića i škola. Ovisno o uzrastu, djeci je bio prilagođen informativni, kreativni i zabavni program. Njihovi radovi na temu mora bili su izloženi za vrijeme Park Food Festa u svibnju 2023. 
Kako bi djeca, ali i njihovi roditelji, za ručak na tanjuru što češće imali nešto fino spravljeno s namirnicama iz mora, treba stvoriti naviku te biti angažiran i kreativan u kuhinji kada se priprema hrana. Stoga su za građanstvo te profesionalne kuhare iz obrazovnih ustanova i ugostiteljskih objekata bile organizirane besplatne edukativne kuharske radionice na kojima se uče novi, a jednostavni recepti koji opovrgavaju mit da je teško pripremiti brz, zasitan i ukusan obrok na bazi proteina iz Jadranskog mora.
Evo kako je došlo do realizacije ovih hvalevrijednih aktivnosti! Osluškujući potrebe lokalne zajednice, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu FLAG „Pinna Nobilis“ je u suradnji s Upravom za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede 2020. godine raspisala natječaj s ciljem korištenja bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Tražili su se projekti koji će poticati veću konzumaciju ribe i drugih morskih organizama na području sjeverozapadne Istre, pod uvjetom da je u aktivnosti uključena i edukacija djece koja u ranoj dobri trebaju usvojiti zdrave prehrambene navike. Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Novigrad prepoznali su potencijal i važnost projekta te da, uz popularizaciju dobrih i jednostavnih recepata, mogu utjecati i na lokalnu zajednicu i na turistički imidž destinacije.
Osim ovih radionica, u okviru projekta CHE FINO izradili su se edukativni kulinarski video recepti te je izdana knjiga recepata. Potražite više informacija u člancima na ovoj web stranici!
Tags:
#istarske delicije
#recepti
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image