Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Hrvatska

Nacionalni parkovi Hrvatske

Rijetko se koja zemlja može dičiti prirodnim bogatstvom kakvo ima Hrvatska. Njezinu iskonsku ljepotu čine njezini nacionalni parkovi, izvorna i neizmijenjena, zakonom zaštićena prirodna područja.

Osam nacionalnih parkova predstavlja osam hrvatskih prirodnih bisera:

Nacionalni park Brijuni

Ljepotu otočja Brijuni, smještenog uz obalu Istarskog poluotoka, najbolje će dočarati legenda koja se veže za njihov nastanak. Legenda kaže da su Brijuni spašeni dijelovi raja na Zemlji, odvojeni i zaštićeni od ostatka svijeta. Čini ih 14 otoka i otočića na kojima prevladava blaga mediteranska klima zaslužna za bogatu floru i faunu.

Nacionalni park Kornati

Poput Brijuna i Nacionalni park Kornati očaravajući je arhipelag smješten u srednjem Jadranu. Spoj gotovo pustinjskog kopna s jedne strane i bogatog podmorja s druge strane rijedak su prirodni fenomen. Osim iznimne razvedenosti, otočje odlikuju i jedinstveni ekosustavi, okomite litice zvane ''krune'' koje tisućama godina prkose otvorenome moru.

Nacionalni park Krka

Na mjestu gdje more uranja duboko u kopno nastao je Nacionalni park Krka, nazvan po istoimenoj rijeci koja čini dio parka. Odlikuje ga 7 sedrenih slapova, od kojih je najveća upravo sedma sedrena barijera, impresivan Skradinski buk.

Nacionalni park Mljet

Trećina otoka Mljeta čini istoimeni nacionalni park. Od Crne klade do rta Goli, Mljet čine razvedene morske obale, klifovi i hridi te otočići, a sustav morskih jezera Veliko i Malo jezero predstavljaju izuzetan fenomen na svjetskoj razini.

Nacionalni park Paklenica

Bogatstvo šuma očuvano je u parku Paklenica prepoznatljivom po kanjonima Maloj i Velikoj Paklenici. Od podzemlja, iz dubokih i skrovitih špilja i dugih pećina, uz izvore vode i stalne tokove, kroz kanjone do najviših vrhova parka osjeća se pripadanje prirodi u iskonskom obliku.

Nacionalni park Plitvička jezera

Najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park su Plitvička jezera, smještena u planinskom području Like. Njihovu ljepotu i vrijednost prepoznao je i UNESCO uvrstivši ih na listu svjetske kulturne i prirodne baštine. Plitvice obiluju izvorima, a voda stvara 16 idiličnih većih i manjih jezera međusobno povezanih slapovima.

Nacionalni park Risnjak

Risnjak je najšumovitije zaštićeno područje Hrvatske, i dijeli primorske od kopnenih dijelova Hrvatske. Bogat krškim oblicima i njihovom tipičnom vegetacijom, Risnjak je vrijedno stanište divljih životinja i raskošnih šuma bukve, jele i smreke.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Sjeverni Velebit, planina na mjestu sudara blage mediteranske i oštre kontinentalne klime, predstavlja još jednu zaštićenu prirodnu rijetkost. Zahvaljujući brojnim pješačkim stazama u netaknutoj prirodi, boravak na Velebitu je izvrsna prilika za rekreaciju.
Tags:
#prirodne ljepote
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku