Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Med iz sjeverozapadne Istre

Med se često naziva zlatom prirode i zaboravljenim blagom povijesti, a od davnina je neizostavni dio svake kućne apoteke. Kao savršeno prirodno djelo vrijednih medonosnih pčela (Apis mellifera), ima sve što je potrebno ljudskom organizmu – fruktozu, glukozu, saharozu, minerale, proteine, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline, vitamine i enzime. Na kemijski sastav meda najviše utječu godišnje doba i sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med.

Med u Istri

Pčelarstvo je oduvijek prisutno i na istarskom poluotoku gdje med dolazi s čistih pašnjaka, livada i šuma središnje i sjeverne Istre. Ovdje sve počinje u travnju kad pčelari prikupljaju voćni med i med maslačka koji se vrca do svibnja. Nakon toga košnice se sele tražeći bagrem, a u isto vrijeme pčele marljivo prikupljaju nektar kadulje. U lipnju kreće potraga za kestenom, a sredinom rujna pčele se vraćaju cvatućem bilju i vrijesku.

Medne točke u sjeverozapadnoj Istri

U sjeverozapadnoj Istri na mednim točkama u Petroviji, Brtonigli, Momjanu te susjednim Livadama, Oprtlju i Motovunu možete upoznati obiteljska pčelarstva i kupiti domaće proizvode od meda – med, pelud, propolis, vosak ili matičnu mliječ.
Medne točke
  • Pčelarski obrt Api Melon, Petrovija

  • OPG Zugan, Brtonigla

  • OPG Gabrijela Valenta, Momjan

  • OPG i pčelarstvo Vežnaver, Oprtalj

  • Obiteljsko pčelarstvo Pilaj, Motovun

  • Obiteljsko pčelarstvo Dantinjana, Motovun

  • Pčelarski obrt Medea, Livade

Tags:
#istarske delicije
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku