Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Maslinovo ulje: Vodič kroz tekuće zlato sjeverozapadne Istre

Masline su duboko ukorijenjene u istarskoj povijesti, a na ovim se prostorima uzgajaju i prerađuju u dragocjeno ulje još od doba Rimljana. Hektari i hektari sjeverozapadne Istre zasađeni su stablima maslina koja se hrane suncem šireći svoju jedinstvenu ljepotu brežuljcima i dolinama crljenice. Flos Olei, prestižan vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu, svrstao je Istru među najbolje maslinarske regije treću godinu zaredom, a maslinovo ulje Črnicu obitelji Zubin među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu.
Sjeverozapadna Istra prepuna je malih uljara u obiteljskom vlasništvu koje proizvode visokokvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja koja bi svi ljubitelji trebali kušati u posjetu Istri. Zahvaljujući projektu Ceste maslinova ulja, pronaći ćete detaljne mape koje vode do 93 maslinarske obitelji na čijim će vas posjedima dočekati pregršt ukusnog ulja i topla dobrodošlica. Sve autohtone sorte kao što su istarska bjelica, rošinjola i karbonaca imaju svojstven ukus, miris i intenzitet. Svaka je od njih podjednako jedinstvena i savršen je par svih vrsta jela i vina.

Al Torcio, Novigrad

Ova obiteljska uljara poznata je po brojnim nagradama koje je primila u posljednjih nekoliko godina, a njihova maslinova ulja uistinu su dostojna laskavih titula koje im pristižu iz svih krajeva svijeta. Ručnim branjem stabla i plod masline se ne oštećuju, a sve što se ubere, preradi se isti dan. Zahvaljujući visokokvalitetnoj opremi i obiteljskoj filozofiji od polja do stola, zlatna se tekućina iz njihove uljare prelijeva u svijet zadržavajući sve dragocjene sastojke i osebujne okuse. Osim vrhunskih maslinovih ulja, obitelj brine o tome da svaki posjetitelj doživi čitav proces proizvodnje ulja koji oplemenjuje i šarmantni restoran s ponudom široke lepeze istarskih delicija i vina. Budete li se željeli zaustaviti dulje, možete odabrati jednu od udobnih soba u kojoj ćete se opustiti nakon dana provedenog u istraživanju zanimljivosti o zelenim bobicama koje život znače.

Basiaco, Buje

Basiaco Franco je šarmantni ljubitelj vina i maslinova ulja, a masline uzgaja i prerađuje od 1997. Danas se njegov posjed prostire na 23 hektra od kojih 6 prekrivaju maslinici. Franco je posebno posvećen čuvenoj etiketi maslinova ulja Gocce D'Oro koja se sastoji od Capsule Rosse i izvrsne Capsule Oro. Karakterizira ih intenzivna, bistra zlatna boja zahvaljujući položaju na nadmorskoj visini od 100 i 200 metara. Njegova se maslinova ulja mogu sljubiti s doslovno svakim jelom koje možete zamisliti, a osobito s plavim sirevima, mariniranom tunom, salatama i crvenim mesima u tartaru.

Buršić, Brtonigla

Za ovu je radišnu obitelj maslinovo ulje sinonim tradicije, kulture i igre, a svaka njihova boca oznake De Kleva, Buža, Bjelica, Leccino i Pendolino pravi je koncentrat kvalitete. Mnogo je sati, znanja i truda uloženo u uzgoj maslinika na prirodnim brazdama bijele, sive, crne i crvene zemlje zahvaljujući kojima konačni proizvod poprima svoju prepoznatljivu boju i raskošnu aromu koja se oslobađa kod svakog otvaranja boce. Ovo suncem okupano imanje u sjeverozapadnoj Istri, južno od Brtonigle i nedaleko od doline rijeke Mirne, pravi je prirodni dragulj koji jednostavno ne smijete zaobići.

Mate, Savudrija

Ako je itko živi dokaz da godine nisu važne na putu prema zvijezdama, to je osnivač ove uljare, Mate Vekić, koji je prvi maslinik posadio u dobi od 75 godina. Po povratku iz Italije, u kojoj je njegova ljubav prema maslinovim uljima i procvjetala, Mate je odlučio stvoriti maslinarsku oazu u Savudriji sadeći sorte frantoio, leccino i pendolino. Danas se iz tih maslinika proizvodi maslinovo ulje koje stoji uz bok najboljim hrvatskim i svjetskim uljima. Kombinirajući ručno branje plodova i preradu u uljari opremljenoj suvremenim postrojenjima, ulje dobiveno od plodova masline zadržava svoj prirodan okus i pršti prirodnim antioksidantima.

Zigante, Buje

Obitelj Zigante, nadaleko je poznata po svojim nagrađivanim tartufima, ali i po tome da ostvari sve što zamisli. Od 50 različitih proizvoda od tartufa na bazi ukusnih lokalnih gljiva, meda, maslaca i mnogih drugih zamislivih i nezamislivih namirnica do 6 autentičnih vinskih etiketa, raznovrsnih domaćih džemova i prvorazrednih ulja od sorti istarska bjelica, leccino, frantoio, buža i mješavine blend. Tek nekoliko kapi maslinovog ulja Zigante podići će svako jelo na sasvim novu razinu i počastiti vaša osjetila gourmet doživljajem kojem ćete se poželjeti uvijek iznova vraćati.

Zubin, Umag

Maslinarstvo je već godinama tradicija obitelji Zubin koja stremi savršenstvu u svim segmentima organskog uzgoja maslina i njihove prerade. Njihov se 20-hektarski maslinik nalazi na najvišoj točki Umaga, točnije na krškom terenu sela Buščina, u suživotu s lavandom i rukolom. Mjesto je to u potpunom skladu s prirodom u blizini kojeg se nalaze restoran i sobe za najam. Obitelj Zubin proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje Oio de Buščina koje se sastoji od etiketa Buža, Bjelica, Črnica i Selection. Flos Olei, prestižni vodič najboljih maslinovih ulja, svrstao je Zubinovo izvrsno monosortno ulje Črnicu, koje karakteriziraju oštra pikantnost, voćne note i umjerena gorčina, među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu.
Kad se sljedeći put zateknete u sjeverozapadnoj Istri, uputite se Cestama maslinovih ulja i otisnite na senzorsko proputovanje regijom, otkrijte ulja kao skrivene dragulje, upoznajte ljubazne maslinare koji će s vama rado podijeliti svoju ljubav prema maslinama i naučite nešto o njihovu branju i proizvodnji dragocjenih ulja! Doma ćete ponijeti topla sjećanja na izlet, a ne sumnjamo da ćete u svojim koferima ostaviti malo mjesta za koju bočicu čudesnih maslinovih ulja.
Tags:
#maslinovo ulje
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku