Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Ostalo
Istra

Hum - najmanji grad na svijetu

Hum se nalazi u centralnoj Istri i broji danas svega 55-ak stanovnika. Udaljen sat vremena ugodne vožnje od Umaga, može pretvoriti vaš izlet u Hum u jednu lijepu priču o istarskim gradićima... Ovaj sakriveni dio Istre izrazito je druželjubiv prema nenamjernim izletnicima. U Humu uvijek možete naći mjesto za prakiranje čak i u vrhu ljetne sezone jer su gužve rijetkost.

Tako malen! Dali je zaista grad?

Kriterij da se neko mjesto klasificira kao grad se razlikuje od zemlje do zemlje. Mislimo da ovaj video to dobro objašnjava te pokazuje što možete vidjeti u Humu, uključujući gradske bedeme, dvije male ulice i tri reda kuća. Usput, mnogi smatraju da je Vatikan najmanji grad na svijetu. U stvari Vatikan je suverena država. Hum je danas spomen-grad, jedan od rijetkih sačuvanih primjera urbanog razvoja isključivo unutar gradskih zidina.

Podrijetlo i običaji

Prema legendi Hum je nastao kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne, područje u središnjoj Istri, koje uključuje prekrasne gradove na brežuljcima kao što su Motovun, Roč i Bale te od preostalog kamenja na kraju izgradili Hum. Unatoč tako malom broju stanovnika u Humu se sve do danas sačuvao običaj "Biranja župana na leto dan", kada svi muškarci iz župe u gradskoj loži (gradska vijećnica) biraju seoskog poglavara na način da urezuju svoje glasove u drveni štap.

Što možete vidjeti i raditi u Humu?

Osim što je poznat kao najmanji grad na svijetu, od nedavno je Hum poznat i kao Grad biske, rakije s imelom, čiji recept navodno potječe iz Huma. Tim se povodom svake godine krajem listopada u ovom gradiću održava Smotra rakija, na kojoj se natječu proizvođači rakija iz cijele Istre. Kombinirajte jednodnevni posjet Humu sa nekim od susjednih gradića na brežuljcima kao Draguć, Grožnjan ili Motovun i uživajte u ležernom obroku u prijateljskoj Humskoj konobi.
Također vrijedno viđenja u neposrednoj blizini Huma nalazi se i malo slikovito selo Kotle, u koje se život polako vraća nakon što je selo bilo potpuno opustjelo, a poznato po svojim vodenicama i slapu.
Tags:
#povijest
#priroda i okoliš
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku
Image