Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Motovun

Divovi Motovunske šume

Bujna Motovunska šuma zagolicat će vašu maštu ponajviše zbog tla u kojem se stvara neobična veza tartufa i korjenja gordih hrastova. No, ne samo zbog toga.

Legenda o istarskom divu Velom Joži

Uz nju se veže i priča o istarskom divu Velom Joži koji je prema legendi živio u okolici Motovuna. Legendu je koristio i hrvatski pisac Vladimir Nazor – u jednoj maštovitoj epizodi njegove priče Veli Jože divovi su tijekom sukoba s vitezovima i njihovom vojskom pometali neprijatelje cerovima iz Motovunske šume.
Kroz povijest su zbog Motovunske šume pisani posebni zakoni i osnivane komisije za njenu zaštitu. Mletačka republika izgradila je kanale za regulaciju opskrbe vodom te na snažnim deblima iz ove šume izgradila brojne venecijanske palače.

O Motovunskoj šumi

Motovunska šuma posljednji je ostatak autohtonih nizinskih šuma koje se nazivaju longoze. Riječ je o ekosustavima s tvrdim listopadnim drvećem nastalim u riječnim dolinama i ravnicama mediteranskog primorja gomilanjem pijeska što nanose rijeke koje teku prema moru.
Longoze su nekad postojale u dolinama Neretve u Hrvatskoj te Poa i Rhone, a do danas su se, osim u Istri, očuvale na samo još dva mjesta u Europi – kod Crnog mora i Skadarskog jezera.
Nakon svega, ne treba se čuditi što je Motovunska šuma izniman kulturni i povijesni spomenik, inspiracija umjetnicima i gurmanima te omiljeno mjesto ljubitelja prirode i rekreacije. Stanište je vrlo rijetke smeđe žabe i većeg broja biljnih vrsti, među kojima se ističe također vrlo rijetka vrsta pavitine (Clematis viticella). U Istri je zovu trtor, a prepoznatljiva je po prekrasnim ljubičastim cvjetovima.
Tags:
#prirodne ljepote
#flora i fauna
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku