Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
SZ Istra

Destinacija za riblje gurmane

Zdrava i nutritivno bogata, riba je vrhunska namirnica koja će se redovito naći na tanjuru svakog istinskog ljubitelja gastronomije i onih koji vode računa o kvalitetnoj prehrani. Riba je uvijek izvrstan izbor, bez obzira na to je li pripremljena na žaru ili na lešo, u sočnome brudetu ili kao kanape zalogaj, a u bogatoj ponudi svježih okusa iz mora možete, naravno, uživati i u restoranima, konobama te na ribarskim feštama sjeverozapadne Istre. Upoznajte nekoliko vrsta ribe koje svakako trebate probati tijekom vašeg posjeta ovoj destinaciji!

Švoj

Blagog okusa koji se lako uklapa u razne kombinacije, švoj ili list jedan je od zaštitnih kulinarskih simbola sjeverozapadne Istre. Karakteristična je riblja vrsta ovog dijela Jadrana, s obzirom na to da je pjeskovito i muljevito dno njezino prirodno stanište. Tradicionalni gastro-event Dani švoja svake jeseni iznova mnoge gurmane oduševljava bogatom restoranskom ponudom jela na bazi ove plemenite bijele ribe.

Srdela

Popularno zvana “kraljicom Jadrana”, srdela je nezaobilazan dio mediteranske gastronomije, a mnogi je najviše vole pripremljenu na najjednostavniji način - zasoljenu i prženu na gradelama. Međutim, ona je zahvalna i za mnoge druge kulinarske kombinacije, što dobro zna svatko tko se našao u Novigradu za vrijeme gastronomske manifestacije Sardelafest.

Kovač

Osim što je poznat po neobičnom i upečatljivu izgledu (krasi ga bodljikava leđna peraja), kovač je posebno cijenjen po svom kvalitetnom bijelom mesu nježne teksture. Zbog iznimnog okusa najbolje ga je konzumirati s malo začina, a najčešće se priprema na gradele ili lešo.

Tuna

Tuna je čest stanovnik sjevernoga Jadrana i stoga redovit gost na istarskom tanjuru. Bogata mineralima, proteinima i omega 3 kiselinama, ova riba najčešće se poslužuje u varijanti odreska s prilogom, a veoma je ukusna i u raznim umacima.
Tags:
#istarske delicije
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku