Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Istra

Crni dijamant iz Istre

Top recepti na bazi tartufa – najpoželjnijeg istarskog proizvoda.

U zaleđu Istre, u mračnim, gustim šumama koje okružuju srednjevjekovne gradove Motovun i Buzet, duboko u zemlji leži podzemna meka tartufa. To je jedno od najbogatijih tla za otkrivanje istarskog crnog dijamanta, poznatijeg pod imenom tartuf.
Samo su najiskusniji Istrijani i njihovi pseći prijatelji dovoljno vješti da nanjuše ovu moćnu podzemnu gljivu.
Bogatstvo tartufa u Istri godinama je bila tajna na međunarodnoj gourmet sceni, no konačno je otkrivena. U hrastovim šumama ove srcolike regije naći ćete tri vrste crnog tartufa te rijedak bijeli tartuf vrhunske kvalitete. Ta se kulinarska poslastica godinama koristi u istarskoj kuhinji, a jedan od najpoznatijih načina njene pripreme je s tradicionalnom istarskom tjesteninom fužima. Isprobajte donji recept i okusite Istru!

Domaći fuži s tartufima

Sastojci:
  • 350 g brašna

  • 1 jaje

  • 100 g istarskih tartufa

  • 100 g pršuta

  • 100 g naribanog parmezana

  • 1 manja vezica peršina

  •  maslac

  • soli i papra po želji

Priprema:

Fuži:
Umijesite tijesto od brašna, jaja i malo slane vode. Tijesto treba biti meko i lako za razvlačenje. Pospite radnu površinu brašnom i razvaljajte tijesto što je tanje moguće, a zatim izrežite kvadratiće veličine 4x4 cm. Kako biste oblikovali tradicionalne fuže, uzmite suprotne kutove i savijte ih prema sredini. Kad oblikujete sve fuže, skuhajte ih u provreloj vodi kao i svaku drugu tjesteninu. Možete koristiti i kupljene fuže!
Umak:
Kad ocijedite tjesteninu, stavite je u lonac s otopljenim maslacem i miješajte dok se ne stopi s njim (tjestenina mora biti topla). U drugom loncu otopite žličicu maslaca, dodajte naribani tartuf i pršut te soli i para po želji, ulijte 1 dl temeljca ili vode i pustite da lagano provre. Prelijte umak preko tjestenine i promiješajte da se prožmu, a zatim naribajte parmezan preko jela i poslužite.
Tags:
#tartufi
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku