Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Priroda i kampiranje
Brtonigla

Četiri zemlje Brtonigle

U Istri se mogu pronaći četiri vrste tla nazvane po bojama koje ih krase - crna, bijela, crvena i siva. Osim bojom, ta se tla razlikuju i po brojnim drugim svojstvima koja ih čine pogodnima za uzgoj različitih poljoprivrednih kultura, pogotovo onih vinskih.
Jedna od četiri perjanice sjeverozapadne Istre - Brtonigla - jedinstvena je na cijelom istarskom poluotoku (a možda i šire) po tome što se na njezinu terroiru, površine tek 32,72 kilometra, susreću sve četiri vrste tla.

Vinski projekt za pamćenje

Taj maleni grad na brežuljku prepoznao je izuzetan potencijal četiriju vrsta tla koje ga okružuju pa je realizirao doista poseban i hvalevrijedan projekt. U lokalnim vinogradima, u kojima vladaju gotovo isti mikroklimatski uvjeti, godine 2010. zasađena je autohtona vinska sorta, istarska Malvazija - naravno, svaka na svojoj vrsti tla.
U godinama koje su uslijedile, uz pomno i marljivo praćenje stručnjaka iz više znanstvenih područja, projekt je doživio veliki uspjeh! Malvazije koje su uzgajane na isti način, koje su prošle istu vinifikaciju i koje su čak brane isti dan - dale su potpuno različita, a pritom jednako kvalitetna vina!
Četiri vina s četiri tla Brtonigle dobila su vlastite etikete i nerijetko ih se može pronaći na menijima poznatih restorana sjeverozapadne Istre koji ih sljubljuju s raznovrsnim gastronomskim delicijama.

Nakon Malvazije - Teran!

Perspektiva projekta „4 zemlje - 4 vina Brtonigle” nije stala na samo jednoj vinskoj sorti pa je identičan postupak proveden i za drugu autohtonu istarsku vinsku sortu - Teran. Međutim, marljivi stanovnici Brtonigle potpuno ispravno su se zapitali - zašto stati samo na vinu!? Na tim temeljima nastala je ideja proizvodnje i maslinova ulja na četiri tla Istre.
Znatiželjnici koji bi voljeli kušati plodove ovog zanimljivog projekta mogu to učiniti kod lokalnih proizvođača koji će im, uz čašu-dvije vina, rado ispričati priču o četiri zemlje i četiri vina Brtonigle.
Tags:
#priroda i okoliš
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku