Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Buje

Buje - grad stražar

Buje su u prošlosti bile poznate kao „straža Istre“ zbog svog strateškog položaja na 222 metra nadmorske visine.
Na prekrasnom brdovitom pejzažu, ponosno se uzdižu srednjovjekovni bedemi, Kula sv. Martina te dva zvonika:
  • Zvonik crkve Sv. Servula iz 15. stoljeća - Zvonik je bio izvidnica i stražarnica za sigurnost cijelog područja te je nacrtan na gradskom pečatu iz 13. stoljeća.

  • Zvonik crkve Majke Božje Milosrdnice iz 17. stoljeća - Zvonik je visok 22 m sa satom i karakterističnim prolazom preko puta kojeg se nalazi etnografski muzej

Buje - administrativno, ekonomsko i prometno središte sjeverozapadne Istre

Buje su dugo bile administrativno, ekonomsko i prometno središte sjeverozapadne Istre, sve dok se razvojem turizma u proteklih 50-ak godina obalni Umag nije nametnuo kao novi centar zbivanja, povukavši na more i stanovnike i znatan dio gospodarskih aktivnosti. Kroz povijest pa i onu nedavnu, stvari su drugačije odvijale. Pod upravom Buja bili su ne samo danas bogati gradovi Umag i Novigrad, već i gradići u unutrašnjosti Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj.
Novi trendovi u gospodarstvu doista su pomakli fokus na obalu, no tradicija ovog kraja, a neki će reći i njegova duša, u mnogo čemu su ostale u Bujama. Napokon, upravo je njihovo ime ukorijenjeno u povijesnom i geografskom imenu za čitavo područje koje se popularno naziva Bujština.
Kao sjedištu suda, srednjih škola i određenih tijela državne uprave, i danas gravitira šire okolno područje pa je sigurno da Buje neće tek tako izgubiti svu povijesnu važnost ni imidž grada koji su oduvijek imale.

Granični prijelazi sjeverozapadne Istre

Na teritoriju ovog grada nalaze se i dva granična prijelaza sjeverozapadne Istre pa se Buje ponose činjenicom da ostvaruju prvi utisak i dojam kod gostiju koji ulaze u Istru cestom iz smjera Slovenije i Italije.
Izgradnjom autoceste Istarskog ipsilona u novije je vrijeme umanjen njihov prometni značaj. Ipak, znatan dio prometa i dalje se odvija starom državnom cestom Buje-Pula koja je nekoć bila glavni pravac između istarskog sjevera i juga.
Smanjenje intenziteta prometa kroz grad donijelo je Bujama mirniji tempo pa se grad slobodno okrenuo valorizaciji svoje bogate prirodne kao i kulturne baštine, koncentrirane u starom gradu na vrhu brežuljka.
Tags:
#kultura i umjetnost
#povijest
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku