Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Gourmet ponuda
Brtonigla

Brtonigla: Idealna destinacija za vrhunski gastronomski užitak

Nalazimo se u sjeverozapadnom djelu Istre, destinacija poznata po proizvodnji vina, pšenice, kukuruza, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, povrća i voća, ali i sira. Brtonigla leži na brežuljcima uobličenim vinogradima i maslinicima koji gledaju u plavetnilo Jadranskog mora koje domaće stolove opskrbljuje najboljom domaćom ribom.
Pokušavamo prikazati i skrenut pažnju na potencijal naše mikrolokacije u enogastronomskom smislu, očuvanju tradicija, te razvijanju naše destinacije u suglasju s prirodom i takve jedinstvene doživljaje nuditi i našim posjetiteljima.
Također u provođenju i dijeljenju jedinstvenih doživljaja aktivna je iskusna skupina članova Zajednice Talijana Nove Vasi koji prenose i promicaju tradicije očuvanjem i prikazom kulturnog i gastronomskog naslijeđa.
„Pasta Grannies“ - pronalaženje i snimanje žena koje još uvijek ručno prave tjesteninu, tradicija koja nestaje - videi, recepti i blogovi
U srpnju 2021. godine imali smo priliku upoznati Vicky Bennison i njen tim, Vicky je kreatorica izuzetno popularnog YouTube kanala „Pasta Grannies“. Vicky pronalazi i snima žene koje i dalje ručno proizvode tjesteninu - tradicija koja nestaje. Usput upoznaje i proizvođače, ljude i ukusnu hranu. Tog ljeta kad je Vicky posjetila Istru iskoristili smo priliku  da ju pozovemo u našu općinu. Vicky se odazvala pozivu, pa su tako mještani imali prilike biti dio njene priče uz pomoć dragih sugrađanka i članice Zajednice Talijana Nova Vas: Lorena Lubiana Belle', Rita Bratović, Barica Poropat, Jelena Gregorović i Ariella Krastić  koje su pripremile tipičan recept: fuži s mesom istarskog goveda.
U nastavku pogledajte kratki video o izradi tradicionalnih istarskih fuža:
 Zajednica Talijana - unatoč egzodusu, postoji značajna talijanska manjina koja promiče lokalnu kulturu i tradiciju
U cilju daljnjeg razvoja i promocije Brtonigle kao jedinstvene destinacije vrhunske gastronomije i tradicijskih vrijednosti, u suradnji sa Zajednicom Talijana Nove Vasi organiziramo druženja s novinarima i posjetiteljima, te manifestacije sa lokalnim „contadinima“ (poljoprivrednici) u tipičnoj istarskoj „korti“  (dvorištu), pripremajući domaću tjesteninu "fuži" s „žgvacetom od kokoši“ (gulaš od kokoši), kiselim kupusom, vinima, pršutom i pancetom, te kroštule i fritule za desert. Istarske večere popraćene su tradicionalnom  istarskom zabavom uz harmoniku, gitaru i trubu, pjevanjem te društvenim igrama: kartanje i „mora cantada“.

Tags:
#kultura i umjetnost
#istarske delicije
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku