Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Kultura i umjetnost
Brtonigla

Tradicionalne igre: kartanje i "mora cantada"

Povijesni i zabavni „hobby“ koji nikada ne izlaze iz mode

Riječ je naravno o najpopularnijim igrama u Istri, a što predstavljaju želju druženja i veselja.
Kartanje: „briškula“ (od talijanskog izvornika briscola) i „trešete“ (od talijanskog izvornika tressette, što znači tri sedmice) su kartaške igre podrijetlom iz Italije udomaćene na hrvatskom priobalju. Igra se kartama podrijetlom iz Trsta (tal. carte triestine). Snop (mac) ima 40 karata podijeljenih u četiri boje: kope, baštoni, špade i danari. Briškula se može igrati u dvoje, u četvoro ili u dva para, a rijetko kada igra se u tri igrača (tada se izbacuje jedna karta). Igru u parovima obilježava i daje joj zanimljivost sporazumijevanje motima, tj. dogovorenim tajnim znakovima među suigračima, što čini igru zanimljiviju.
Klasičan trešete igra se u četiri igrača, u parovima dva protiv dva. Može se igrati i u dvoje. Po istim osnovnim pravilima igra se trešete s kužama (zvanjima ili akužanjem, obično do 41 punta) i bez akužanja (obično do 31 punta).
U različitim područjima u kojima su se ove igre udomaćile postoje male varijacije u pravilima igre.
„Mora cantada“ je tradicionalna igra za dva ili četiri igrača; igrači istovremeno pokazuju ispružene prste jedne šake i pokušavaju pogoditi zbroj pokazanih prstiju, istovremeno izvikujući broj u rasponu od 2 do 10. Izvikuju se modificirani talijanski brojevi “šije”, “šete” (sei, sette). Iako igra ima elemente sreće, do izražaja dolazi vještina igrača.
Tags:
#kultura i umjetnost
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku