Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image
Bookmark
Dodaj u Moje putovanje
Icon
Podijeli
Sport
Umag

ATP stadion Gorana Ivaniševića

ATP stadion Gorana Ivaniševića - biser iz umaške školjke
Goran Ivanišević nije osvojio Umag, ali Umag je zauvijek osvojio njega. Veliki teniski stadion, smješten tik uz plažu u kompleksu Stella Maris, na kojemu se od 1990. godine održava ATP teniski turnir Plava laguna Croatia Open, svjedoči o toj ljubavi kojoj nema kraja. Naime, umaški centralni stadion prepoznatljivog oblika školjke, 2016. godine dobio je novo, ali itekako poznato ime: ATP stadion Gorana Ivaniševića.

Ukratko o stadionu

  • Sagrađen je 1990. godine.

  • Projektirao ga je poznati hrvatski arhitekt Marjan Videc.

  • Ima 4000 sjedećih mjesta.

  • Smješten je uz plažu u kompleksu Stella Maris.

  • Udaljen je 2 km od užeg centra Umaga.

  • Ima prepoznatljiv oblik školjke.

Goran i Umag, Umag i Goran

Proslavljeni pobjednik Wimbledona na premijernom izdanju umaškog ATP turnira zapeo je u finalu, no Umag mu se nije zamjerio zbog poraza. Dapače, nastavio je dolaziti u istarsku tenisku oazu i promicati turnir po cijelome svijetu, a ta sudbinska povezanost danas je utjelovljena u prekrasnoj školjci stadiona koji nosi njegovo ime.

Najveća teniska imena

U Umagu su pobjednički trofej podizali Thomas Muster, Stan Wawrinka, Carlos Moya, Tommy Robredo, Juan Carlos Ferrero, Marcelo Rios, Nikolaj Davidenko, Fabio Fognini, Dominic Thiem, ali i Goranov učenik Marin Čilić. Impresivan je i popis velikana koji su poklekli na zahtjevnoj zemlji Umaga: Rafael Nadal, Novak Đoković, Juan Martin Del Potro, Gustavo Kuerten, Sergi Bruguera, David Ferrer i Gaël Monfils - baš poput Gorana, nisu dočekali da se u njihovu čast zaori “What a Wonderful World”, neslužbena himna koja se pjeva na svakom zatvaranju turnira.

Tenis… i mnogo više!

No, nije to jedina pjesma koju možete čuti na Stadionu Gorana Ivaniševića. Pamte se brojni nastupi domaćih i internacionalnih zvijezda različitih žanrova u sklopu glazbenog programa turnira Party Nights, od rajskih arija u izvođenju operne primadone Montserrat Caballé do vatrene atmosfere za koju se pobrinuo slavni DJ Redfoo. I u ostatku godine biseri iz umaške školjke oduševljavaju Umažane i njihove goste. U suradnji s glasovitim Exit Festivalom, tamo se održava Sea Star Festival koji svako proljeće u Umag privuče na tisuće mladih, a ovaj stadion pretvara u najradosniju pozornicu u Europi.
Tags:
#tenis
#sport
Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku