Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image

Teran Wine & Walk: Putevima Motovuna uz vrhunska vina

30.10.2023.
by Tea Čizmek Mesarić
Icon
Podijeli
  • Sudjelovala si već nekoliko puta na Wine & Walk eventima. Koji ti je ovo po redu i što te vraća?

Do sada sam sudjelovala “samo” 3 puta. Kažem samo, jer svaki je poseban i priča za sebe. Žao mi je što nisam i prije sudjelovala. Inače sam osoba koja jako voli prirodu, finu hranu i vina, tako da me ovaj spoj oduševio na prvu. 
  • Koliko ti je vremenski trebalo da prohodaš stazu od 12 km?

Sjećam se kad sam dolazila na prvi Wine & Walk, mislila sam da ću tih 10-12 km preći za 2 h, ma 3 h ako idem laganini. Sad mi je to jako smiješno, jer mi svaki put treba oko 7-8 h. To je jedan cijeli radni dan proveden u uživanju. Pa nek’ netko kaže da je lako tako dugo hodati i balansirati sa čašom vina po uzbrdicama i nizbrdicama. 
  •  Možeš li podijeliti s nama svoj omiljeni trenutak s ovog događaja?

Prošle godine, također u Motovunu, na početku staze upoznala sam jedan bračni par iz Samobora (tj. Strmca). Družili smo se tijekom cijele staze, doživjeli smo trenutak “kako je svijet mal” jer smo shvatili da su oni bili susjedi mojih vjenčanih kumova. Ove godine, bez ikakvog dogovora, sreli smo se opet na startu, skroz spontano. I opet smo prošli cijelu stazu zajedno. Wine & Walk spaja ljude iz cijele Hrvatske (ali i drugih zemalja - upoznali smo tako i susjede Slovence, ljude iz Njemačke,...) 
  • Koje su glavne atrakcije na stazi, poput vidikovaca, tunela Parenzana i vinarija?

Meni je zapravo ta šarolikost atrakcija jako zanimljiva: vidikovac prema Motovunu, pa humoristična predstava u tunelu u kojoj nas je strojovođa “tjerao” da stanemo 2 po 2 i ispitivao podatke o tunelu, zatim male stare crkve, agroturizmi, vinarije, i nadasve prirodne ljepote našeg kraja: ti vinogradi, maslinici, pogled na more… teško je to opisati, to se mora doživjeti, sa svim osjetilima.
  • Kako bi opisala prirodnu ljepotu i okoliš kroz koje prolazi Teran wine & walk staza?

U kojem god dijelu Istre da se nađem - ne mogu se prestati diviti njenim prirodnim ljepotama, kao da nisam rođena ovdje, kao da sam turist. Taj spoj zelenih vinograda i maslina, crvene zemlje, plavog mora… to je toliko čarobno, da ponekad izgleda kao da je iz bajke, pogotovo kad magla obavije dio Motovuna i njegove vinograde… 
  • Tijekom šetnje posjetila si različite vinarije i okrepne stanice. Možeš li s nama podijeliti svoje omiljeno vino ili lokalni specijalitet koji si kušala tijekom događaja?

Budući da je mi je Rose omiljena vrsta vina, onda bih maaaalu prednost dala vinu Rose Piantade od Fachina, iako su mi sva vina bila jako ukusna. Od jela mi je naša istarska maneštra Konobe Fakin bila najveći gušt. Moram priznati da mi je na ovo najteže odgovoriti :)
  • Imaš li jednu fotografiju koja najbolje opisuje iskustvo na Teran Wine & Walk-u? Reci nam nešto o svojoj fotografiji.

Ako bi cijelo iskustvo morala sažeti u jednoj fotografiji, onda bi to bila ova:
Zato jer predstavlja najvažnije stvari Wine&Walka: dobra ekipa, prekrasna priroda i pogled na magični Motovun. I balansiranje s vinom u čašama.
  • Koje bi savjete dala ljudima koji planiraju posjetiti Teran Wine & Walk?

Da ponesu dodatnu vodu sa sobom, kremu za sunčanje i uživaju u svakom okusu, mirisu i koraku. I da ne propuste nijedan Wine & Walk.
  • Kako bi sažela svoje cjelokupno iskustvo na ovom događaju u jednoj rečenici ili misli?

Uživanje za sva osjetila.

Autor

Tea Čizmek Mesarić

Autorica bloga "Mamika", fotografkinja i writerica

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku