Logo
Globe
hr
Arrow
Accessibility icon
Alati pristupačnosti
Veliki tekst
Invertiraj boju
Crno-bijelo
Razmak slova
Razmak redova
Veliki kursor
Resetiraj alate
Moje putovanje
Close icon
Planirane aktivnosti: 0
Tvoje putovanje još uvijek je prazno :(
Pronađi što ti se sviđa i spremi u „Moje putovanje“.
Bookmark
Image

Odmor u SZ Istri: 4 ideje za 4 godišnja doba

01.06.2022.
by Petra Pekica
Icon
Podijeli

 Svako doba u ovome dijelu Istre krije svoje čarolije. Upoznajmo ih zajedno! 

Degustacija ukusnih morskih menija zimi

Premda se razni plodovi obično prikupljaju u jesen, oni morski prikupljaju se zimi! Ako ste ljubitelj ukusnih morskih delicija, a posebno školjaka i lignji, posjetite zimi sjeverozapadnu Istru! Svake godine krajem jeseni već polako dobivam zazubice nestrpljivo iščekujući fine delicije koje će me tamo dočekati, a ove hladnije mjesece volim iskoristiti i za upoznavanje tamošnje kulturno-povijesne baštine. Ionako, zimi nema previše gužve pa je zgodnije šetati skrivenim gradskim zakutcima i istraživati muzeje i kulturnu baštinu.

Proljetno razbuđivanje uz bicikliranje i šparuge

U proljeće valja navratiti na branje šparuga i uživanje u specijalitetima na bazi te ukusne samonikle, krške biljke koju se, pored svih njezinih blagodati, smatra i ljekovitom. Ove godine svakako ću navratiti u travnju te usput posjetiti i svjetionik u Savudriji koji tada slavi 202. rođendan! Spakirat ću u auto i bicikl jer je proljetno vrijeme idealno za vožnju tamošnjim biciklističkim stazama. A kad se umorim od rekreacije, opuštanje ću potražiti u kojem od izvrsnih umaških wellness centara.

Ljetni osvježavajući izleti i morske radosti

Ljeti pak valja posjetiti predivne plaže u Umagu i Novigradu, ali i vodeni park Istralandiju koji ima najveći bazen s umjetnim valovima u ovome dijelu Europe!  Za one pak koji više vole osvježenje i odmor u tišini, preporučujem da ih potraže u unutrašnjosti, npr. u parku prirode Škarline pokraj Brtonigle ili u špilji Mramornici.

Jesenske šetnje vinogradima uz ukusnu istarsku kapljicu

Jesen mi je izrazito drago doba za posjet okolici Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja. To je vrijeme slavljenja berbe tamošnjega vrhunskoga grožđa, maslina i tartufa u kojima je moguće uživati i u organiziranim degustacijama. Ukusna vina i maslinova ulja moguće je upoznati putem vođenih razgledavanja lokalnih vinograda, a možete se okušati i u traženju tartufa!

Treba li vam, zaista, bolja preporuka za posjet sjeverozapadnoj Istri?! 

Autor

Petra Pekica

Petra Pekica je rođena u Istri i uvijek je veseli iznova otkrivati njezine skrivene kutke te svoje dojmove podijeliti s drugima. U slobodno vrijeme najviše voli lutati prirodom i uživati u njezinim plodovima te je uvijek spremna za pustolovinu. Kad radi, onda se bavi provedbom EU projekata.

Arrow pointing up
Prijavi se na newsletter
Budi u toku